Nyhetsartikkel

La om til et kosthold med lavt FODMAP-innhold

Da hun var liten, ble hun plassert på spesialbordet med spesialmaten og var vant til å ligge på sofaen å ha vondt etter et måltid. Etter at Julia Døhlen Edin (bildet) la om til et kosthold lav på FODMAP, fikk hun et nytt liv.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg har slitt med mageproblemer siden jeg var liten, og det har vært en lang prosess for å finne ut av dette, sier Julia Døhlen Edin.

Hun har prøvd å spise sunt. Men å starte dagen med eple og havregrøt hjalp lite. Gulrøtter og grovbrød og tradisjonell middag resulterte i at all energien rant ut av henne, oppblåst mage og smerter som ligner rier. Og hyppige dobesøk.

Da Edin etter en lang og kronglete vei ble introdusert til lav FODMAP-dietten, ble hverdagen endelig mulig å håndtere på en god måte.

FODMAP er et engelsk ord satt sammen av begynnelsesbokstavene til bestemte sukkerarter i maten som suges dårlig opp i tynntarmen, men som blir brutt ned ved gjæring («fermentering») av mikrober i tykktarmen. Å følge en slik diett innebærer å begrense inntaket av matvarer med høyt innhold av kortkjedede karbohydrater og sukkeralkoholer, såkalte "lav FODMAP matvarer".

Edin er designer og kulturjournalist. Hun har nylig skrevet kokebok om magevennlig mat i samarbeid med Lovisenberg Diakonale Sykehus, og hun vil vise at det er ikke så vanskelig å ta kontroll over tarmen og få et velfungerende liv.

Les også: FODMAP-redusert diett hjelper mot irritabel tarm

Første møte med FODMAP

magesmerter

Edins magehistorie handler om en hverdag med magesjau i barndommen, utallige legebesøk og mye frustrasjon. I voksen alder har hun fått to diagnoser, både Crohns sykdom og irritabel tarm (IBS), og det har vært vanskelig å vite hva som er hva.

Da Edin var 20 år, flyttet hun til Italia for å studere og fikk etter noen år veldig vondt i magen. Hun raste ned i vekt og det hun spiste kom ut igjen. I Italia fikk hun diagnosen Crohns sykdom.

- Da jeg kom hjem til Norge, begynte jeg på medisiner, og symptomene på Crohns forsvant, men jeg hadde fremdeles magesmerter, oppblåsthet og følelsen av at magen skulle sprenge. Det var veldig frustrerende - Crohns var ikke aktiv, men jeg hadde likevel vondt, forteller hun.

For 3-4 år siden fikk hun tilbud om å være med på et forskningsprosjekt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

En gruppe med stabil Crohns, men som likevel hadde plager, ble satt på en streng diett blant annet et kosthold lav på FODMAP.

- Alle symptomene og plagene forsvant etter svært kort tid, sier Edin.

Etter en stund skulle deltagerne i forskningsprosjektet gjeninnføre matvarer, først matvarer lav på FODMAP og etter hvert matvarer med høy FODMAP. Hele tiden førte de en diettdagbok der alle matvarer og symptomer ble registeret.

- Da testet jeg ut eple, og ble så dårlig med diaré, magesmerter og leddsmerter, at jeg ikke klarte å gjeninnføre flere matvarer og falt ut av forskningsprosjektet, forteller Edin.

- Da begynte jeg å lese meg opp på FODMAP selv. Etter en stund tok jeg igjen kontakt med ernæringsfysiologer på Lovisenberg som hjalp meg med å finne ut hva jeg tolererte, slik at jeg nå har et kosthold lavt på FODMAP som fungerer for meg.

Hun forteller at hun har fjernet alt av matvarer med høy FODMAP, men hun kan likevel av og til spise litt av dette.

- Jeg har kontroll og balanserer så det går greit. I dag føler jeg at jeg har et veldig allsidig kosthold, og det er blitt veldig innarbeidet hos meg, sier hun.

Les også: FODMAP-dietten - spørsmål og svar

Neste side