Nyhetsartikkel

Lavere kaloriinntak når matvarer merkes  med hvor mye trening som kreves for å forbrenne maten

Å merke mat- og drikkevarer med hvor mye man må trene for å forbrenne det man har spist og drukket, kan føre til at man inntar færre kalorier.

Temaside om Korona

Dette ifølge en metaanalyse som ble publisert i Journal of Epidemiology & Community Health i desember 20191.

Lite tyder på at matvareetiketter som viser næringsinnhold og kalorimengde i matvarer, påvirker våre kjøpsbeslutninger eller fedmenivå. Det var bakgrunnen for at forfatterne av den aktuelle studien mente det var verdt å forsøke med alternativ informasjon.

Utstrakt bruk av et slikt system kan føre til en kalorireduksjon på 195 kalorier per person, per dag, anslår de.

PACE

Denne type merking, som kalles PACE (Physical activity calorie equivalent or expenditure) skal vise hvor mange minutter med aktivitet, eller hvor mange kilometer som må tilbakelegges, for å forbrenne kaloriene i en bestemt mat- eller drikkevare.

For eksempel må du gå i 42 minutter, eller løpe i 22 minutter, for å forbrenne kaloriene i en liten melkesjokolade.

Metaanalysen bestod av 14 randomiserte, kontrollerte studier. Resultatene viste at når mat eller drikke var merket på denne måten, eller det var angitt i menyer, ble det inntatt færre kalorier (65) per måltid.

Kan bidra til reduksjon på 200 kalorier per dag

Basert på disse funnene og på gjennomsnittlig inntak av tre måltider og to mellommåltid per dag, fant forfatterne at PACE-merkingen potensielt kan bidra til at man reduserer kaloriinntaket med omtrent 200 kalorier per dag.

Forfatterne påpeker at det var få inkluderte studier, og at designet på de enkelte studiene varierte. De fleste ble ikke testet i vanlig hverdagsliv - det vil si i matvarebutikker og på spisesteder.

De mener likevel at PACE er et lovende tiltak for å redusere kaloriinntaket. Selv små daglige reduksjoner i kaloriinntak, kombinert med økt fysisk aktivitet, er bra for helsen og kan bidra til å bremse fedme i befolkningen.

PACE-merking er en strategi som enkelt kan inkluderes i etiketter på mat- og drikkevarer, på hyllelappene i matvarebutikkene, eller i menyer på spisesteder. PACE-merking er et tiltak som offentlige helsemyndigheter bør vurdere som en mulig strategi for å forebygge og behandle fedme og relaterte sykdommer, konkluderer forfatterne.

Kilder

Referanser

  1. Daley AJ, McGee E, Bayliss S, et al. Effects of physical activity calorie equivalent food labelling to reduce food selection and consumption: systematic review and meta-analysis of randomised controlled studies. Journal of Epidemiology & Community Health 2019. jech.bmj.com