Nyhetsartikkel

Lettbrus øker risikoen for sykdom

En studie publisert i tidsskriftet Circulation viser at lettbrus kanskje ikke er så sunt som man tror. Dersom du drikker mer enn én brus om dagen - uavhengig om du velger lettvarianten eller ikke - øker det risikoen for å utvikle tilstanden metabolsk syndrom.

Metabolsk syndrom er en samling forstyrrelser i kroppens stoffskifte som øker risikoen for blant annet diabetes, hjertesykdom eller hjerneslag.

Studien som ble publisert i juli 2007 i fagtidsskriftet Circulation1, viste at de som drakk mer enn én brus daglig, hadde 44-48 prosent høyere forekomst av metabolsk syndrom enn de som drakk mindre enn én brus om dagen. En brus defineres i denne sammenhengen som ca. 3,5 desiliter brus - tilsvarende en brusboks (0.33 dl.).

Metabolsk syndrom

Metabolsk syndrom er en samling av forstyrrelser i kroppens omsetning av næringsstoffer. Disse forstyrrelsene inkluderer høyt blodtrykk, høye insulinverdier, overvekt og høye kolesterolverdier. Disse forandringene øker risikoen for blant annet hjerteinfarkt, angina, hjerneslag, diabetes, og trange pulsårer i beina.

Ingen forskjell på lettbrus og sukkerbrus

I studien ble det samlet informasjon fra over 6000 personer som i utgangspunktet var uten syndromet. Det mest oppsiktsvekkende med studien er at det ikke spiller noen rolle om du drikker lettvarianten som er uten kalorier, eller om du drikker sukkerholdig brus.

Ingen klar forklaring

Ettersom det tidligere er observert at lettbrus kan være forbundet med blant annet vektøkning og økt blodtrykk hos barn, ble ikke forskerne helt overrasket over at det også øker risikoen for metabolsk syndrom. De har ingen god forklaring på hvorfor det er slik, men de påpeker blant annet at de som drikker brus - uansett type, har en tendens til å innta mer kalorier, mer mettet fett og mer transfett. Samtidig har de ofte en mer sedat livsstil, og de spiser mindre melkeprodukter og mindre fiberrik mat.

Men selv etter å ha justert for slike faktorer, var det en klar sammenheng mellom brusdrikking og utvikling av metabolsk syndrom.

Behov for mer forskning

Alle disse teoriene om hvorfor lettbrus øker risikoen for metabolsk syndrom like mye som sukkerholdig brus, er omdiskuterte. Forhåpentligvis vil ytterligere forskning på dette området kunne si noe mer om hvorfor det er en slik sammenheng.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Dhingra R, Sullivan L, Jacques PF, Wang TJ, Fox CS, Meigs JB, D'Agostino RB, Gaziano JM, Vasan RS. Soft Drink Consumption and Risk of Developing Cardiometabolic Risk Factors and the Metabolic Syndrome in Middle-Aged Adults in the Community.. Circulation 2007; PMID: 17646581 : 479-88.