Nyhetsartikkel

Magnesium til forebygging av demens

Økt inntak av magnesiumrike matvarer gjennom hele livet, gir bedre hjernehelse i alderdommen.

Dette ifølge en studie som ble publisert i European Journal of Nutrition i mars 2023. 1

Forskerne sier at økt inntak av magnesiumrike matvarer som spinat og nøtter, også kan bidra til å redusere risikoen for demens.

Deltagerne

Deltagerne i studien var 6000 kognitivt friske personer fra Storbritannia. Kognitive evner, eller kognisjon, er et vanlig begrep innen medisinen og psykologien. Det omfatter blant annet evne til oppfatning, tenking, oppmerksomhet, hukommelse, problemløsning, språk og kommunikasjon.

Deltagerne var fra 40 til 73 år. 

Hjernealderen var ett år yngre

Forskerne fant at inntak av mer enn 550 milligram magnesium hver dag tilsvarte en hjernealder som var omtrent ett år yngre innen de ble 55 år, enn personer med normalt magnesiuminntak på omtrent 350 milligram per dag.

Magnesiumopptaket ble beregnet via nettbaserte spørreskjema. Disse skjemaene ble fylt ut fem ganger i løpet av en periode på 16 måneder. Forskerne fokuserte på magnesiumrike matvarer som grønne bladgrønnsaker, belgfrukt, nøtter, frø og hele korn.

– Studien viste at 41 prosent økning i inntaket av magnesium gjennom kosten er forbundet med mindre aldersrelatert krymping av hjernen. Dette er forbundet med bedre kognitiv funksjon og lavere risiko for demens, eller senere start på demenssykdom, sier hovedforfatter Khawlah Alateeq i en pressemelding fra Australian National University.2

Studien viser de potensielle fordelene ved et kosthold som er rikt på magnesium, og rollen det spiller i å fremme god hjernehelse, påpeker forfatteren videre.

Bør se mer på forebyggende tiltak

Det er beregnet at andelen personer med demens vil øke på verdensbasis i årene som kommer. I 2019 rammet sykdommen 57.4 millioner personer. I 2050 er det forventet at 152.8 millioner vil få diagnosen.

Ettersom det ikke finnes noen kur eller behandling for demens, er det foreslått at man bør se mer på hvordan man kan forebygge tilstanden.

Studien viser at større inntak av magnesium kan bidra til å beskytte hjernen tidlig i aldringsprosessen. Effekt av forebyggende tiltak kan begynne innen vi når 40–årene. Derfor bør folk i alle aldre være oppmerksomme på inntaket av magnesium gjennom kostholdet.

Større effekt hos kvinner 

Kvinner ser ut til å ha større effekt av tiltaket enn menn, og enda større effekt dersom man har et høyt inntak av magnesium før de når overgangsalderen.

Å få i seg for mye magnesium gjennom matvarer er uproblematisk. Men et høyt inntak av magnesium gjennom kosttilskudd kan forårsake mageplager og diaré.

Les også:

Bør du ta tilskudd av magnesium

Magnesium hjelper mot depresjon

Tren hukommelsen og hold hjernen ung

 

Kilder

Referanser

  1. Alateeq K, Walsh EI, Cherbuin N. Dietary magnesium intake is related to larger brain volumes and lower white matter lesions with notable sex differences. European Journal of Nutrition 2023. link.springer.com
  2. The Australian National University: Eating more magnesium each day keeps dementia at bay www.anu.edu.au