Nyhetsartikkel

Mat med lite fiber

Av og til trenger kroppen mat med lite fiber. Her er noen råd for å gjennomføre en slik diett.

Ved enkelte tilstander eller sykdommer kan det være riktig å spise mat med lite fiber. Dietten innebærer da restriksjon av matvarer med høyt fiberinnhold og matvarer som er vanskelig å fordøye.

Her kan du lese om en diett med lavt fiberinnhold, hvilke matvarer du må velge og hva du bør unngå. 

Når bør du begrense fiber?

Du kan få beskjed om spise mat med lite fiber hvis:

  • Du har innsnevring av tarmen på grunn av en svulst
  • Du har hatt tarmoperasjon
  • Du får en behandling, for eksempel stråling, som skader eller irriterer fordøyelseskanalen din

Du kan også bli anbefalt et kosthold med lite fiber om du har:

Etter hvert som fordøyelsessystemet vender tilbake til normalen, kan du som regel begynne å innføre fiber i kosten igjen. Gå sakte fram, og introduserer matvarene litt etter litt. Hvis maten ikke forårsaker plager innen 24 timer, kan det bety at matvaren kan inngå i kostholdet igjen.

Matvarene med lite fiber

10578-2-pasta.jpg

En diett med lavt innhold av fiber innebærer begrenset inntak av grønnsaker, frukt og korn.

Evnen til å fordøye mat varierer fra person til person, og hvor lite fiber du kan spise, avhenger av tilstand og toleranse.

Hvis du trenger et kosthold med lite fiber, må du lese matvareetiketter. Matvarer du kanskje ikke forventer skal ha fiber - som yoghurt, iskrem, frokostblanding og enkelte drikkevarer, kan være tilsatt fiber. Se etter matvarer som ikke har mer enn 1 gram fiber per enhet.

Matvarer som vanligvis har lite fiber, er:

  • Hvitt brød uten nøtter og frø
  • Hvit ris, vanlig hvit pasta og kjeks
  • Kornblandinger med mindre enn 1 gram fiber per porsjon
  • Pannekaker eller vafler laget av hvitt raffinert mel
  • De fleste hermetiserte eller godt kokte grønnsaker og frukt uten skinn eller frø
  • Frukt- og grønnsaksjuice med liten eller ingen masse, fruktfargede drikker og smaksatt vann
  • Noe kjøtt, fjærfe, fisk, egg og tofu
  • Melk og matvarer laget av melk - som yoghurt, pudding, iskrem, oster og rømme - hvis du tolererer melk
  • Smør, margarin, oljer og salatdressinger uten frø

Hva med grønnsaker og frukt?

Skinn og frø i grønnsaker og frukt inneholder gjerne endel fiber. Derfor bør du skrelle dem, og unngå frøene.

Koker du grønnsakene, er disse grønnsakene grei å spise om du går på en diett med lite fiber:

  • Asparges
  • Rødbeter
  • Grønne bønner
  • Gulrøtter
  • Sopp
  • Spinat
  • Squash (ingen frø)
  • Gresskar
  • Kokte poteter uten skall
  • Tomatsaus (ingen frø)

Matvarer med mye fiber

Grnnsaker.jpg

Matvarer du bør unngå om du skal holde deg unna fiber i en periode er:

  • Hele hvete - eller helkornsbrød, frokostblandinger med fullkorn og fullkornpasta
  • Brun eller vill ris og andre hele korn, som havre, kasha (bokhvete), bygg og quinoa
  • Tørket frukt
  • Rå frukt og bær
  • Rå eller lite kokte grønnsaker, inkludert mais
  • Tørkede bønner, erter og linser
  • Frø og nøtter og matvarer som inneholder dette, inkludert peanøttsmør og andre nøtter
  • Kokosnøtt
  • Popcorn

Begrenset periode

11219-2-palegg-sunn-mat-kosthold.jpg

 

Et kosthold med lite fiber vil begrense tarmbevegelsene og hjelper til med å unngå diaré eller magesmerter. Når fordøyelsessystemet igjen er blitt stabilisert og normalt, kan man sakte gjeninnføre fiber i kostholdet.

Det er viktig å huske at en diett med lavt fiberinnhold gir begrensninger. Dette kan  føre til at det er vanskelig å oppfylle ernæringsbehovene. Hvis du må fortsette med en slik type diett over lengre tid, vil det være riktig å få hjelp til å sikre seg at  behovene for ernæring blir oppfylt.

Kilder

Referanser

  1. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/low-fiber-diet/art-20048511?pg=2
  2. http://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/low-residue-diet-foods#1
  3. http://www.healthline.com/health/low-fiber-diet