Nyhetsartikkel

Middelhavsdiett kobles til redusert brystkreftrisiko

En ny forskningsstudie fra Nederland viser at kvinner som spiser middelhavskost har en redusert risiko for å utvikle brystkreft med 40 prosent.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Med middelhavsdietten menes kostholdet som er vanlig i landene rundt Middelhavet, og som består av mye frukt og grønnsaker, fullkorn brød og korn, nøtter, belgfrukter (erter, bønner og linser), frø og fisk. Det inneholder i tillegg lite mettet fett fra meieriprodukter og rødt kjøtt.

Les også: Dette er middelhavsdietten

Flere studier viser at et kosthold med mye middelhavsmat reduserer risikoen for brystkreft.

Det gjør også en studie som nylig er publisert i International Journal of Cancer.

Forskerne samlet informasjon om kostholdet til 2000 kvinner som utviklet brystkreft, med tilsvarende antall kvinner som ikke utvikler brystkreft.

De fant ut at kvinner som hadde et kosthold nært opp mot middelhavsdietten, hadde 40 prosent mindre risiko for å utvikle en bestemt type brystkreft: HER negativ.

Det er imidlertid flere svakheter ved studien: det er mange faktorer som bidrar til risiko, og det er vanskelig å si om middelhavsdietten står for den reduserte risikoen alene.

Men også en randomisert studie publisert i tidsskriftet JAMA i 2015 viser gode resultater med tanke på brystkreft og middelhavsdiett.

I denne studien har forskerne del 4152 kvinnelige deltagere inn i tre grupper. Den ene gruppen spiste middelhavsmat supplert med extra virgin olivenolje. Den andre spiste den samme dietten, men supplerte med nøtter, mens den tredje var en kontrollgruppe.

Les hele studien her

Olivenolje mot brystkreft

Forskerne fulgte kvinnene i nesten fem år og kontrollerte for en rekke variabler, som alder, røyking, BMI, familiehistorie med kreft og fysisk aktivitet. 35 av kvinnene utviklet brystkreft.

Sammenlignet med kontrollgruppen, hadde gruppen som supplerte kostholdet med extra virgin olivenolje 68 prosent lavere risiko for brystkreft. Det var også en lavere risiko blant de som spiste nøtter, men reduksjonen var ikke statistisk signifikant.

Til NY Times, sier en av forfatterne bak studien, at de vanligvis ikke gjør kliniske studier med ernæring, og at dette er den første studien som viser at en viss type diett kan redusere risikoen for å få brystkreft.

Forfatterne skriver innledningsvis at brystkreft er den type kreft som rammer kvinner oftest, og forekomsten har økt med mer enn 20 prosent siden 2008. Tidligere observasjonsstudier har allerede antydet at middelhavsdietten kan redusere risikoen for brystkreft

Les også: Middelhavsdiett mot tidlig aldring

Neste side