Nyhetsartikkel

Middelhavskost bidrar til friskere tarm blant eldre

Et år med middelhavskost øker forekomsten av tarmbakterier som er knyttet til sunn aldring og reduserer de som er knyttet til betennelse. Det viser en studie publisert i det BMJ-baserte tidsskriftet Gut.

Middelhavskosthold er kjent for å være hjertevennlig mat som forlenger livet.

Mange randomiserte kontrollerte studier og observasjonsstudier har testet helseeffekter av å følge et middelhavskosthold, og konklusjonen er ofte at dette er mat som gir bedre helse. 

Nå mener forskere bak en studie publisert i tidsskriftet BMJ Gut, at dette middelhavskostholdet også er bra for tarmen hos eldre mennesker. 

Les også: Dette er middelhavskosthold

Frukt, frø og fisk

Middelhavskosten består av mye frukt og grønnsaker, fullkornsbrød og korn, nøtter, belgfrukter (erter, bønner og linser), frø og fisk. Det er lite mettet fett fra meieriprodukter og rødt kjøtt i dette kostholdet og alkoholforbruket er moderat.

Middelhavskosten er dermed rik på blant annet enumettet fett, (olivenolje og nøtter), omega 3 fettsyrer (sjømat, spesielt fet fisk), kalium (fullkorn frokostblandinger, frukt, grønnsaker og nøtter) og fiber (fullkorn, grønnsaker, frukt, bønner, erter).

Forskerne bak denne aktuelle studien ønsket å se om et middelhavskosthold kan påvirke tarmbakteriene hos eldre mennesker: Kan dette kostholdet bidra til å opprettholde og øke de nyttige bakteriene som er knyttet til en "sunn" aldring?

Les også: Middelhavsdiett mot tidlig aldring

Endring i bakteriefloraen

Forskerne analyserte tarmens mikrobiom - samlingen av mikrober - hos 612 personer i alderen 65 til 79 år. Omtrent halvparten spiste middelhavskost i 12 måneder, den andre halvparten spiste vanlig kost like lenge.

Analyser av tarmen ble gjort både før og etter 12-månedersperioden. Middelhavskosten som deltagerne spiste, var rik på frukt, grønnsaker, nøtter, belgfrukter, oliven olje og fisk og lite rødt kjøtt og mettet fett. 

Les også: Middelhavskost mot hjerteinfarkt

Resultatene viste at det å spise middelhavskost i 12 måneder var forbundet med gunstige endringer i tarmens mikrobiom. Det ble funnet en økning av bakterietyper som er knyttet til "sunn aldring", som redusert sårbarhet (skrøpelighet), bedre ganghastighet, håndstyrke og hjernefunksjon. 

Forskerne fant også ut at å bytte til middelhavskost førte til en nedgang i bakterier som var involvert i produksjon av spesielle gallesyrer - som igjen er knyttet til økt risiko for blant annet tarmkreft, insulinresistens og fettlever.

Forskerne mener de positive resultatene i middelhavskostens favør i stor grad skyldes disse endringene: mer kostfiber og vitaminer og mineraler - spesielt C, B6, B9, kopper, kalium, jern, mangan og magnesium.

Funnene ble gjort uavhengig av deltagernes alder eller vekt (kroppsmasseindeks). 

Les også: Middelhavskosthold og diabetes type 2