Nyhetsartikkel

Middelhavskosthold og diabetes type 2

Middelhavskosthold kan være gunstig for både forebygging og behandling av diabetes type 2.

Middelhavsmat er rik på grønnsaker, frukt, nøtter, korn (hovedsakelig uraffinert) og belgfrukter (som bønner og linser). Det innebærer bruk av olivenolje i stedet for smør og annet meierifett. Middelhavskosthold består av et kosthold med mer fisk enn kjøtt og fjærkre, og moderate mengder alkohol.

Dette er mat som kan forbedre blodsukkerkontrollen, og er derfor gunstig for mennesker med diabetes type 2.

Les også: Dette er middelhavsdietten

Forebygger og beskytter

MedicalNewsToday1 viser til American Diabetes Association (ADA) og skriver at middelhavskosthold kan bidra til å beskytte mot type 2 diabetes og forbedre glykemisk kontroll.

Les også: Hva er glykemisk indeks?

Flere studier har vist at de som følger middelhavsdietten har lavere fastende glukosenivåer enn de som ikke har dette kostholdet.

Kostholdsretningslinjene for de med diabetes type 2 er derfor nokså lik innholdet i  middelhavskosthold.

Sunn aldring og mindre hjerteinfarkt

NHI.no har omtalt en rekke studier om middelhavskosthold. 

Blant annet en studie publisert i tidsskriftet British Medical Journal fra 2014. Forskerne bak denne studien skriver at tidligere observasjonsstudier og intervensjonsstudier konsekvent har vist helsemessige fordeler ved middelhavskosthold: Den har innvirkning både på dødelighet, redusert forekomst av kroniske sykdommer (særlig hjerte-karsykdommer) og økt sannsynlighet for sunn aldring.

Forskere mener det er en sammenheng mellom middelhavskosthold og økt livslengde - og kobler funnene til kromosomene våre.

Les mer om studien her

En annen studie publisert i New England Journal of Medicine i 2013, viser at om man følger middelhavsdietten kan dette redusere risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Rundt 30 prosent av hjerteinfarkt, slag og dødsfall som følge av hjertesykdom kan forebygges hos personer med høy risiko - hvis de bytter til matvarer som olivenolje, nøtter, bønner, fisk, frukt og grønnsaker, mener forskerne bak studien.

Les mer her: Middelhavsdiett mot hjerteinfarkt

 Tips til en hverdag med Middelhavsmat

Spis mye av dette:

Frukt og grønnsaker - fersk, frossen, hermetisert eller tørket. Minst fem porsjoner hver dag - mer hvis du kan, og helst et bredt utvalg. Dette er matvarer rike på essensielle næringsstoffer som har lavt kalorinivå.

Velg fullkornvariantene av brød, ris og pasta. Fullkorn har generelt et høyere fiberinnhold - dette er også bra for fordøyelsen.

Fisk. Hvit fisk inneholder lite fett og kalorier, og er gunstig om man skal gå ned i vekt. Fett inneholder essensielle omega-3 fettsyrer og vitamin D.

Nøtter og nøttepålegg - usaltede varianter. Nøtter er rike på enumettet fett. Prøv å spise 30-35 gram (en håndfull) hver dag.

Bruk oljer rike på enumettet fett, som oliven- og rapsolje.

I tillegg: Prøv å komme deg ut i solskinnet i minst 30 minutter i løpet av våren, sommeren og høsten. Det anbefales å supplere med vitamin D i enkelte tilfeller.

Kilder

Referanser

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/149090.php?sr
  2. Ajala O, English J, et.al. Systematic review and meta-analysis of different dietary approaches to the management of type 2 diabetes. The American Journal of Clinical Nutrition 2013. academic.oup.com