Nyhetsartikkel

Mindre salt gir stor helsegevinst

Å kutte saltinntaket med bare tre gram per dag kan gjøre den store forskjellen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tre gram salt tilsvarer en halv teskje. Om flere klarer å kutte denne mengden salt hver dag kan det føre til langt færre tilfeller av hjertesykdom og død.

Det hevder amerikanske forskere i en studie publisert i januarutgaven av New England Journal of Medicine1.

De konkluderer med at hvis folk reduserer mengden salt i maten, kan dette reduserer tilfeller av hjertesykdom, hjerneslag og hjerteinfarkt på lik linje som man røyker mindre, går ned i vekt eller senker kolesterolet.

Datamodell

Hvis alle bruker en halv teskje mindre salt per dag, vil det ifølge forskerne bli mellom 54 000 og 99 000 færre hjerteinfarkt hvert år i USA, og mellom 44 000 og 92 000 færre dødsfall.

Studien ble utført av forskere ved University of California, Stanford University Medical Center og Columbia University Medical Center og de har brukt en datamodell utviklet ved University of California som kan beregne fordelene ved å redusere saltinntaket.

At det er en kobling mellom høyt saltinntak og høyt blodtrykk er velkjent. Nylig skrev NHI.no om en lignende studie som ble publisert British Medical Journal (BMJ). Også her konkluderte forskerne med at høyt saltinntak er forbundet med betydelig større risiko for både hjerneslag og hjerte-og karsykdommer.

Les denne artikkelen her.

Også lite hjelper mye

Et begrenset saltinntak har innvirkning på blodtrykket. Et senket blodtrykk kan være med på å forhindre hjertesykdommer og hjerneslag. Forskerne fant at alle vil tjene på å spise mindre salt, men særlig gjelder dette personer som er i risikosonen for hjerteproblemer og de over 65 år.

De konkluderer også med at et redusert saltinntak vil være svært kostnadsbesparende for samfunnet, og forskerne har funnet ut at selv en så beskjeden reduksjon som 1 gram per dag i 10 år vil være mer kostnadseffektiv enn å bruke medikamenter for å senke blodtrykket til alle personer med hypertensjon.

Press på produsentene

- «Vi må i fellesskap ta tak i problemet ved å kombinere ulike tiltak, blant annet endre den maten vi har tilgang til, sier Dr. Anderson, som også er medforfatter av en lederartikkel om studien i The New England Journal of Medicine.

Avisen Ny Times skriver at denne forskningsrapporten kommer samtidig som helsemyndighetene i USA vurderer en politikk som skal presse matprodusenter til å redusere salt i bearbeidet mat, noe som anses å være kilden til mye av det saltet amerikanere spiser.

Hvordan redusere?

Ved å redusere eller fjerne det ekstra saltet som vi strør på maten eller tilsetter ved matlaging, kan vi fjerne opptil 40 prosent av saltet i et gjennomsnittlig kosthold. Dette er et enkelt og effektivt tiltak.

Ubearbeidete råvarer inneholder imidlertid lite salt, så det er lite å hente ved å redusere forbruket av slike matvarer.

Les også: Hvordan redusere saltinntaket?

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Bibbins-Domingo K, Chertow G, et.al.. Projected Effect of Dietary Salt Reductions on Future Cardiovascular Disease. NEJM 2010; : .