Nyhetsartikkel

Mye eller lite fiber i maten?

Et fiberrikt kosthold er ofte bra for helsa. Men av og til bør du helst spise mat med lite fiber. Når bør du gjøre hva?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Spørsmålet kom fra en leser: Når skal jeg spise mye fiber og når skal jeg spise lite? Av og til gis begge rådene ved samme tilstand. 

Med fiber mener vi i denne sammenheng plantefiber. Fiber er en del av planten som ikke brytes ned i magesekken. Den vil passere uforandret gjennom tarmen og frakter med seg avfallstoffer som ikke skal tas opp.

Les også: Fiber i kosten

Men det er altså ikke alltid godt å vite når man bør spise mat med lite eller mye fiber. De som sliter med forstoppelse, for eksempel, får som regel råd om spise mye fiber. Men ikke alltid - av og til bør man i en periode holde seg unna nettopp fiber.

Les også: Fiberrik kost og magetrøbbel

Fiber er som regel sunt

- Normalt er det sunt å spise mye fiber, det gir volum til avføringen og letter passasjen av avføringen gjennom nedre del av tarmen - noe som kan være et problem ved tilstander som forstoppelse, hemoroider og irritabel tarm, sier Terje Johannessen, medisinsk sjef og ansvarlig redaktør for NEL og NHI.no.

Ved potensielt alvorlige sykdommer i tarmen som ulcerøs kolitt og Crohns sykdom, kan det være motsatt:

- Der er problemet at det hos noen kan foreligge trange partier i tarmen, og da kan det være ugunstig med mye fiber - det øker risikoen for stans i passasjen av avføring i tarmen, sier  Johannessen.

Les også: Forstoppese og hverdagsskost 

Ingen regel uten unntak

Normalt vil det altså være en fordel å spise mat med mye fiber ved blant annet forstoppelse. Men andre ganger er det kanskje nettopp fiberrik mat du bør unngå.

Johannessen forklarer det slik:

- Ved forstoppelse er tarmen "full av avføring". Mye fiber er da uhensiktsmessig fordi det blir liggende på "toppen" av tarmen. Selv om fiber gir mykere og mer avføring, så slipper ikke dette forbi den tettpakkede tarmen - altså er fiberrik avføring uhensiktsmessig i denne situasjonen, sier han. 

- Får man derimot tømt tarmen til en pasient som er forstoppet, er tiden inne for å starte med en mer fiberrik kost, avslutter Johannessen. 

Les også: Mat med lite fiber