Nyhetsartikkel

Mye kaffe - bra for helsa?

Mye tyder på at å drikke moderate mengder kaffe er forbundet med god helse. En studie publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine, viser at også store mengder kaffe er forbundet med lavere risiko for død.

Temaside om Korona

Kaffe har vært gjenstand for mye forskning. Å drikke moderate mengder kaffe er forbundet med lengre levetid - at det kan beskytte mot enkelte sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes og Parkinsons sykdom.

Men hva med de som drikker mange kopper kaffe om dagen?

Moderate mengder kaffe vil si tre til fem kopper om dagen, men mange drikker mer. Vil de også nyte godt av fordelene ved å drikke kaffe?

Les også: Hva er sant om kaffe?

Helseeffekt også for stodrikkere

Forskere fra National Cancer Institute og National Institutes of Health i Maryland USA har undersøkt saken. Forskningen inkluderer data fra over en halv million mennesker i Storbritannia, og er publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine.

Les hele studien her

Forskerne fant at kaffedrikkere hadde lavere risiko for død i løpet av studietiden. Men denne reduksjonen gjaldt også de som drakk åtte eller flere kopper hver dag.

Også de som drakk koffeinfri kaffe, hadde en fordel - så kanskje er det ikke koffeinen som spiller hovedrollen i kaffens gunstige helseeffekt. 

Les også: Kaffe og te kan forebygge diabetes type 2

 Del av et sunt kosthold

I sin konklusjon, skriver forskerne: "Våre resultater er basert på observasjonsdata og skal tolkes med forsiktighet. Likevel gir disse resultatene ytterligere bevis for at kaffedrikking kan være en del av et sunt kosthold og kan gi trygghet til de som nyter kaffe."

Les også: Kaffe bedrer overlevelse ved tykktarmkreft

Kilder

Referanser

  1. Loftfield E, Cornelis M, et.al. Association of Coffee Drinking With Mortality by Genetic Variation in Caffeine Metabolism. JAMA Intern Med 2018. DOI:10.1001/jamainternmed.2018.2425 DOI
  2. Tim Newman, Good news for heavy coffee drinkers, Medicalnewstoday www.medicalnewstoday.com