Nyhetsartikkel

Nyreskadet etter vitamin D-forgiftning

Forgiftning ved inntak av for store doser vitamin D er en sjelden tilstand, men det kan gi alvorlige konsekvenser.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en artikkel som ble publisert i Canadian Medical Association Journal i april 20191, gjengis en sykehistorie om en mann på 54 år som fikk nyresvikt på grunn av vitamin D-forgiftning.

Slike forgiftninger er sjeldne, men helsepersonell bør være klar over risikoen, skriver forfatterne.

Mannen som omtales i artikkelen, ble innlagt på nyreavdeling med mistanke om akutt nyreskade. Kreatininnivåene økte, som uttrykk for sviktende nyrefunksjon, uten at man fant noen klar årsak.

Les også: Vitamin D i mat

Ble rådet til å innta svært høye doser

Det ble utført en detaljert utspørring av 54-åringen. Der kom det fram at han gikk til en naturopatisk spesialist som hadde foreskrevet svært høye doser med vitamin D, og rådet mannen til å ta åtte dråper om dagen av et bestemt merke.

Mannen hadde ingen historikk med beinskjørhet eller dokumentert D-vitamin mangel. Uten at han var klar over det, fikk han et annen vitamin D preparat enn det han hadde blitt foreskrevet, som inneholdt 1000 IU vitamin D per dråpe. Han hadde ikke fått noen informasjon om risikoen for forgiftning ved for høye doser. I en periode på 2,5 år inntok han daglig doser på 8000-12000 IU.

I retningslinjene fra Osteoporosis Canada anbefales inntak av 400-1000 IU vitamin D for de fleste voksne over 50 år, med lav risiko for beinbrudd. For risikogrupper og eldre anbefales inntak på 800-2000 IU.

I Norge er anbefalt dose for å forebygge vitamin D-mangel (1 IU = 0.025 mikrogram):

  • 5 mikrogram daglig (200 IU) for spedbarn fra 4 ukers alder til 6 måneders alder
  • 10 mikrogram daglig (400 IU) til barn fra 6 måneders alder, til gravide og voksne yngre enn 75 år
  • 20 mikrogram daglig (800 IU) til til personer som er eldre enn 75 år

Les også vår artikkel om vitamin D-mangel

Svært tilgjengelig

54-åringen fikk beskjed om å kutte ut tilskuddene og kalsiumrik mat. Han fikk også behandling for tilstanden. Både vitamin D-nivået og kalsiumnivået gikk tilbake til normalt nivå, men han hadde utviklet stadium 3B kronisk nyresykdom.

Forfatterne viser til at det er rapportert om en rekke gunstige helseeffekter ved inntak av vitamin D, særlig for beinhelse. Men nyere gjennomganger viser ikke at vitamin D-tilskudd reduserer risikoen for beinbrudd. De viser heller ikke at vitamin D-tilskudd gir noen overbevisende forbedringer av helsen på andre områder.

Selv om forgiftning på grunn av høyt inntak av vitamin D er en sjelden tilstand, kan det at tilskuddene er så tilgjengelige, utgjøre en betydelig risiko for de som ikke er klar over at for store doser kan være skadelige, påpeker forfatterne.

Les også: NHI spør eksperten: Vitamin D

Symptomer på vitamin D-forgiftning

Symptomer på vitamin D-forgiftning kan involvere sentralnervesystemet, fordøyelsessystemet, kjønnsorgan- og urinsystemet, og hjerte- og karsystemet. Symptomer fra sentralnervesystemet kan være slapphet, nedsatt muskelkraft, svekkede reflekser, forvirring og koma.

Symptomer fra mage og tarm kan være kvalme, oppkast, forstoppelse. Noen utvikler betennelse i bukspyttkjertelen.

Symptomer fra hjerte- og karsystemet kan være høyt blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser.

Man kan også være uten symptomer, noe som vil forsinke diagnosen.

Tidlig inngripen kan forhindre alvorlige komplikasjoner

Forfatterne skriver til slutt at denne erfaringen forteller dem at både pasienter og leger bør få bedre kjennskap til risikoen knyttet til uhemmet bruk av vitamin D. Tidlig inngripen kan forebygge kroniske komplikasjoner knyttet til hyperkalsemi.

 Kilder

Referanser

  1. Auguste BL, Avila-Casado C, Bargman JM. Use of vitamin D drops leading to kidney failure in a 54-year-old man. CMAJ 2019; 191 (14): E390-E394. www.cmaj.ca