Nyhetsartikkel

Ønsker å fjerne transfett fra den globale matforsyningen

Verdens Helseorganisasjon har som mål å fjerne industrielt fremstilt transfett fra global matforsyning innen 2023. Nå har IFBA - en allianse av store matvareprodusenter, forpliktet seg til å følge opp mot dette målet.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hvert år kan mer enn 500 000 dødsfall på grunn av koronar hjertesykdom tilskrives inntak av transfett, skriver Verdens helseorganisasjon i en pressemelding1.

Derfor er det et viktig mål for Verdens helseorganisasjon å fjerne industrielt fremstilt transfett fra den globale matforsyningen innen 2023.

Markedsføring av morsmelkerstatning

Nå har the International Food and Beverage Alliance (IFBA) forpliktet seg til å tilslutte seg dette målet.

Møtet mellom representanter fra Verdens helseorganisasjon og IFBA fant sted 2. mai. Blant andre saker som ble diskutert, var hvordan man kan redusere salt, sukker og mettet fett i bearbeidet mat.

Verdien av å regulere tiltak på merking og markedsføring av morsmelk ble også understreket.

Oppfordrer alle produsenter til å fjerne transfett

IFBA skriver på sine nettsider2 at de har samlet ledende globale mat- og drikkevarebedrifter for å gi forbrukerne mulighet til å følge et balansert kosthold og leve sunnere liv. Medlemmene inkluderer blant annet Coca Cola, Danone, Kellogg`s, Mars, McDonalds og Nestlé. Blant andre tiltak IFBA har gjort, er å lage mindre porsjonspakninger og bidra til at forbrukere tar informerte valg.

Verdens helseorganisasjon har oppfordret alle matprodusenter og olje- og fettprodusenter, ikke bare IFBA-medlemmer, til å forplikte seg til å eliminere industrielt transfett fra den globale matforsyningen.

Transfett

Transfett som finnes i mat, er inndelt i to grupper: Det som finnes naturlig i mat og kunstig framstilt transfett. Naturlig forekommende transfett produseres i tarmene hos noen dyr. Matvarer fra disse dyrene - som melk og kjøttprodukter, kan inneholde små mengder transfett.

Kunstig framstilt transfett dannes når man gjennom en kjemisk prosess tilsetter hydrogen til vegetabilsk olje. På innholdsfortegnelsen til varer som inneholder transfett, kan du lese at produktet inneholder "delvis herdet vegetabilsk fett". Transfett finner du blant annet i småkaker, kjeks, muffins, enkelte posesupper og lignende.

Tidligere var margarin og posesupper vanlige kilder til transfett, men på det norske markedet har de fleste produsentene gått vekk fra dette. I Norge er det ikke tillatt med mer enn maksimalt to gram transfett per 100 gram fett i en matvare.

Om du er usikker, les innholdsfortegnelsen.

Innholdet av transfett gjør at disse varene holder seg "friske og ferske" lengre ved lagring. Transfett er det absolutt verste fettet du kan spise, fordi det øker det dårlige LDL-kolesterolet og senker det gode HDL-kolesterolet.

Les også vår artikkel om fett

Kilder

Referanser

  1. WHO: WHO welcomes industry action to align with global trans fat elimination targets www.who.int
  2. IFBA: International food beverage alliance ifballiance.org