Nyhetsartikkel

Pass opp for giftig sopp på sopptur

Sopphøsten ser ut til å bli god mange steder i landet. Pass på at du ikke putter giftig sopp i kurven. Så langt i år har giftinformasjonen fått 15 prosent flere henvendelser enn tidligere år.

 I skogen vokser matsopp og giftig sopp side om side. Det viktigste rådet for å unngå å bli forgiftet av sopp er: Spis kun sopp du er helt sikker på er trygg. 

Her kan du lese om symptomer på soppforgiftning og hva du bør gjøre om du mistenker forgiftning.

 I år kan det virke som soppsesongen enten er spesielt tidlig, eller at flere enn før ønsker å sanke sin egen matsopp.

Giftinformasjonen har iallefall fått flere henvendelser så langt i år enn tidligere.

– Den økte pågangen reflekterer det våte været vi har hatt i sommer. Da trives soppen og mange  prøver seg på sopplukking, sier soppsakkyndig ved Giftinformasjonen, Kristin Opdal Seljetun i en nyhetsmelding fra Folkhelseinstituttet (FHI).

Ifølge FHI handler spørsmålene ofte om at barn har spist sopp de har funnet på plenen eller på tur i barnehagen. Men det kommer også henvendelser fra voksne som har fått lett ubehag etter et soppmåltid eller som har spist ukjent sopp og blitt forgiftet.

Ifølge FHI vokser de giftigste soppene nå på sensommeren og høsten. Så langt i år har to personer blitt innlagt på sykehus på grunn av soppforgiftning, ifølge Giftinformasjonen.

Har du mistanke om at du selv er barnet ditt har spist giftig sopp bør du ta kontakt med lege eller Giftinformasjonen straks.