Nyhetsartikkel

Plantekost best ved diabetes type 2

For pasienter med diabetes type 2, ser det ut til at plantebasert eller vegansk kost er best for å holde sykdommen i sjakk.

Det viser resultatene av en metaanalyse pulisert i British Medical Journal (BMJ)1.

Det er godt kjent at et kosthold basert på frukt, grønnsaker, nøtter, belgfrukter og frø med få animalske produkter har vært knyttet til en betydelig lavere risiko for å utvikle diabetes type 2.

Men om det også gir pasientene bedre humør og velvære, har ifølge en nyhetsmelding2 om studien, vært uklart.

Les også: Brokkoli mer mat

Bedre velvære, lavere blodsukker

Forskerne bak studien gjennomgikk 11 relevante studier på området - som var publisert i tidsrommet 1999 til 2017.

En systematisk gjennomgang av resultatene viste at deltagernes både fysisk og psykiske livskvalitet ble bedre av plantebasert eller vegansk kosthold. Et slikt kosthold var også knyttet til vekttap og lavere blodsukker.

Blodsukkernivået falt vesentlig hos deltagerne som spiste få animalske produkter. Fallet i blodfett - en kjent risikofaktor for kardiovaskulær sykdom - var også større blant deltagerne som spiste plantekost.

Les også: Vegetarisk kosthold ga dobbelt så stort vekttap

Gir fordeler

Forskerne skriver i sin konklusjon at basert på forskningsanalysen ved denne systematiske gjennomgangen, kan de konkludere med at plantebaserte dietter kombinert med oppfølging, kan forbedre psykisk helse, livskvalitet, HbA1c-nivå og vekt - og dermed gi en fordel for pasienter med diabetes type 2.

De skriver også at det er behov for videre studier som undersøker forholdet mellom psykisk helse, kost og diabeteskontroll.

Les også: Forebygg diabetes type 2 - spis hjemme

Kilder

Referanser

  1. Toumpanakis A, Turnbull T, et. al. Effectiveness of plant-based diets in promoting well-being in the management of type 2 diabetes: a systematic review. BMJ Open Diabetes Research & Care 2018. drc.bmj.com
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181030184510.htm