Nyhetsartikkel

Populær mat skader helsen og planeten

Det globale kostholdet inkluderer i økende grad ultrabearbeidet mat. Det er til skade for både menneskers helse og planeten.

Dette ifølge en kommentar som ble publisert i tidsskriftet BMJ Global Health i mars 20221. Forfatterne av kommentaren er ernæringseksperter fra Brasil, USA og Australia.

Ultrabearbeidet mat er mat som søt eller salt snacks, brus, hurtignudler, bearbeidede kjøttprodukter, ferdigpizza, ferdige pastaretter, kjeks og godteri. Slik mat lages ved å sette sammen matstoffer, for det meste råvareingredienser og "kosmetiske" tilsetningsstoffer (særlig smak, farge, og emulgatorer), gjennom en rekke industrielle prosesser. Slike produkter danner grunnlaget for et kosthold som er iferd med å bli dominerende i den globale matforsyningen.

Les også: Ultraprossessert mat fører til overspising og vektøkning

Skader miljøet

På verdensbasis blir dermed kostholdet stadig mer bearbeidet og mindre variert. Dette påvirker også variasjonen av dyr, planter og mikroorganismer som brukes direkte eller indirekte til mat og i landbruk, skriver forfatterne av kommentaren.

Det er godt dokumentert at ultrabearbeidet mat har negativ innvirkning på helsen. Men mange er ikke klar over hvor skadelig det er for planeten, påpeker de.

Ultrabearbeidet mat krever store landområder, store mengder vann, energi, ugressmiddel og gjødsel - som igjen skader miljøet gjennom klimagassutslipp og emballasjeavfall.

Les også: Kosten i forebygging av folkesykdommer

Mindre variasjon

Variasjonen i hva slags planter som blir dyrket og spist av mennesker, er nedadgående. Mer enn 7000 plantesorter blir brukt som menneskemat, men færre enn 200 arter hadde en betydelig produksjon i 2014. Så mye som 90 prosent av menneskers energiinntak kommer fra kun 15 plantesorter. Mer enn fire milliarder mennesker er avhengige av bare tre av dem - ris, hvete og mais, skriver forfatterne videre.

De advarer om at en reduksjon i det biologiske mangfoldet i maten vi spiser, forstyrrer og ødelegger prosesser og økosystemer som støtter pålitelig og bærekraftig matproduksjon, og reduserer sunne, robuste og bærekraftige matsystemer.

Fem ingredienser går igjen

En studie som pågår i Brasil, har funnet at 7020 ultrabearbeidede mattyper som ble solgt i de største brasilianske dagligvarekjedene, inneholder de samme fem hovedingrediensene: sukkerrør (52 prosent), melk (29 prosent), hvete (28 prosent), mais (10 prosent) og soya (8 prosent).

Animalske ingredienser som blir brukt i ultrabearbeidet mat, kommer ofte fra dyr på bås som spiser de samme plantetypene som mennesker spiser mest av.

Forfatterne konkluderer med at den raske økningen av ultrabearbeidet mat i kostholdet, vil fortsette å legge press på mangfoldet av plantearter som kan brukes til mat.

Les også: Mat for hjertet

Behov for tiltak

Fremtidige fora som ser på den globale matforsyningen, biologisk mangfold og klimakonferanser, må rette søkelyset mot den ødeleggende effekten av ultrabearbeidet mat. De bør også bli enige om tiltak som kan begrense og reversere denne skaden, skriver de. 

Kilder

Referanser

  1. Marrocos Leite FH, Khandpur N, Andrage GC, Anastasiou K, Baker P, Lawrence M, Monteiro CA. Ultra-processed foods should be central to global food systems dialogue and action on biodiversity. BMJ Global Health 2022. gh.bmj.com