Nyhetsartikkel

Poteter - bedre enn sitt rykte

Poteter kan inngå i et sunt kosthold om de tilberedes på riktig måte. Men ifølge en ny studie gir ikke poteten samme gevinst som grønnsaker for å forebygge diabetes type 2.

En ny studie publisert i Diabetes Care1 viser at poteter ikke har samme effekt for å forebygge diabetes type 2 som andre grønnsaker.

Men å spise poteter øker heller ikke risikoen, ifølge forskerne - slik som noen tidligere studier har antydet.

Hvis poteter tilberedes riktig, og man unngår pommes frites og potetmos og heller koker dem, kan poteter inngå i et sunt kosthold og gjerne erstatte raffinert korn som hvit ris og pasta. 

Sammenlignet med hvit ris, er kokepoteter en god karbohydratkilde, mener forskerne. De sier i en nyhetsmelding om studien2 at poteten kan forbedre kostholdet på grunn av fiber og andre næringsstoffer som finnes i poteter.

Grønnsaker forebygger

Forskerne har i denne studien undersøkt det danske kostholdsmønsteret. Mer enn 54 000 personer har rapportert inn sine kostholdsvaner i forbindelse med en dansk undersøkelse om kosthold, kreft og helse.

De fant ut at de som spiste mest grønnsaker, hadde 21 prosent mindre risiko for å utvikle type 2 diabetes enn de som spiste lite grønnsaker.
Poteter hadde altså ikke hadde samme innvirkning på type 2 diabetes som grønnsaker, men hadde heller ingen negativ effekt.

I nyhetsmeldingene skriver forskerne at man bør skille mellom poteter og andre grønnsaker når man skal kommunisere til folk om sunt kosthold og forebygging av sykdom. 

Hovedforfatteren bak studien, Pratik Pokharel ved Edith Cowan University (ECU) sier at folk bør rådes til å øke sitt inntak av vegetabilsk mat - og at de kan inkludere poteter, så lenge de ikke tilbereder poteten med smør, fløte og olje. 

Poteter øker ikke risikoen

Forskerne understreker at det er det samlede kostholdsmønsteret som gjelder. De så i sin studie at folk som spiste mest poteter også spiste mer smør, rødt kjøtt og brus. Dette er matvarer som er kjent for å øke risikoen for type 2 diabetes.

Men om man korrigerer for denne sammenhengen, mener altså forskerne at poteter ikke lenger kan være forbundet med økt risiko for diabetes type 2 i seg selv. 

Kilder

Referanser

  1. Pokharel P, Kyrø C, et.al. Vegetable, But Not Potato, Intake is Associated With a Lower Risk of Type 2 Diabetes in the Danish Diet, Cancer and Health Cohort . Diabetes Care 2022. diabetesjournals.org
  2. EDITH COWAN UNIVERSITY, EurekAlert, It’s not them, it’s you: Why potatoes don’t deserve their bad reputation, 2022 www.eurekalert.org