Nyhetsartikkel

Proteintilskudd bidrar til å kontrollere diabetes type 2

For pasienter med diabetes type 2 kan blodsukkeret kontrolleres bedre ved å drikke en liten mengde myseprotein før måltidet.

En studie publisert i BMJ Open Diabetes Research & Care1 viser at pasienter med diabetes type 2 kan ha god nytte av å drikke myseprotein før hvert måltid.

Det vil gjøre det enklere å kontrollere blodsukkeret. 

Bedre kontrollert blodsukker

I studien deltok 18 mennesker med diabetes type 2, med en gjennomsnittsalder på rundt 50 år. I sju dager skulle deltagerne innta en liten mengde myseprotein (15 gram) 10 minutter før hvert måltid. Diabetesmedisinene tok de som vanlig. Blodsukkernivået ble målt kontinuerlig hele uka. 

For å se nærmere på fordelene med myseprotein, brukte de samme deltakerne også en uke på å drikke et kontroll-tilskudd som ikke inneholdt protein. Dette for å måle resultatene mot hverandre.

Resultatene viste at glukosenivået til deltagerne ble kontrollert langt bedre om de tok proteintilskudd før måltidet. I gjennomsnitt hadde de to timer ekstra per dag med normale blodsukkernivåer sammenlignet med den uka de ikke tok proteiner før måltidet. 

- Trenger alternativer

Forskerne skriver at utbredelsen av hyperglykemi (høyt blodsukker) er et undervurdert problem for personer med kontrollert type 2 diabetes og som er under behandling av sykdommen. De mener proteintilskudd vil kunne være en effektiv ikke-farmasøytisk måte for å regulere dette.

– Vi tror myseproteinet fungerer på to måter. For det første ved å bremse hvor raskt maten går gjennom fordøyelsessystemet og for det andre ved å stimulere en rekke viktige hormoner som hindrer blodsukkeret i å gå så høyt, sier Daniel West i en nyhetsmelding2. Han er en av forskerne bak studien og jobber ved Newcastle University i Storbritannia.

- Etter hvert som vi ser at stadig flere mennesker rundt om i verden utvikler diabetes, blir det viktigere å undersøke potensialet for alternativer til legemidler som kosttilskudd, sier han.

Vil undersøke videre

Forskerne skal fortsette å undersøke proteintilskudd i diabetesbehandling, og de vil kjøre forsøket over en enda lengre periode. 

De ønsker også å se på alternative proteinkilder som kan åpne muligheten for veganere eller pasienter som har kostholdsrestriksjoner knyttet til religion. 

Kilder

Referanser

  1. Smith K, Taylo GS, et.al. Thrice daily consumption of a novel, premeal shot containing a low dose of whey protein increases time in euglycemia during 7 days of free-living in individuals with type 2 diabetes. BMJ Open Diabetes Research & Care 2022. drc.bmj.com
  2. EurekAlert, Protein supplement helps control Type 2 diabetes, NEWCASTLE UNIVERSITY, 2022 www.eurekalert.org