Nyhetsartikkel

Spist asparges? Hvorfor lukter urinen?

Rakrygget, potent og sprø er den et symbol på liv og vår. Men hvorfor lukter urinen så sterkt etter at du har spist asparges?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kan det være vårens beste matvare? Aspargesen er beviset på at nå er det alvor - nå er våren virkelig her. Og det er nettopp fra april og litt ut i juni at aspargesen som produseres her til lands, er best.

Men så var det dette med lukten.

Den litt svovelaktige, karakteristiske lukten i urinen etter at du har spist asparges - hvorfor er det sånn?

Karsten Olsen er lektor ved «Institut for Fødevidenskab» ved Københavns Universitet, og forklarer fenomenet på den populærvitenskapelige nettsiden Videnskab.dk:

"Asparges inneholder asparagussyre, der er en svovelholdig organisk syreforbindelse. Når asparagussyren blir brutt ned, utskilles derfor svovelholdige forbindelser. Det er dette som får urinen til å lukte".

Han forteller at det er stor forskjell på hvordan hver svovelforbindelse binder seg til kroppen vår. Asparagussyre er svært vannløselig - derfor binder det seg til urinen.

Et annet paradoks er at lukten fra aspargesen setter seg i urinen så raskt.

Ifølge Karsten Olsen er årsaken til dette at asparagussyren brytes lett ned. Det kan faktisk gå kun et kvarter fra du har spist aspargesen til urinen begynner å lukte. Og friske asparges lukter mest.

Olsen forteller at særlig hvite asparges inneholder mye asparagussyre, fordi de bruker lengre tid på å vokse enn grønne asparges.

Så til en liten pussighet: Det har vist seg at ikke alle opplever denne særegne lukten etter et måltid asparges. Faktisk gjelder det kun annenhver person. Olsen forklarer at studier viser at alle mennesker utskiller de svovelholdige forbindelsene. Men det at kun annenhver person opplever lukten av asparges i urinen, henger sammen med at det er forskjeller i luktesansen vår. Selv om alle som har spist asparges, skiller ut illeluktende svovelforbindelser, er det kun halvparten som kan lukte det.

Og til slutt et tips hvis du vil minimere svovellukten: Selv om man aldri helt kan fjerne de svovelholdige forbindelsene, vil det lukte mindre jo mer du koker aspargesen.

(Kilde: Videnskab.dk)