Nyhetsartikkel

Sukkerholdig drikke gir større risiko for diabetes type 2

Sukkerholdig drikke gir større risiko for diabetes type 2, men de fleste mattyper som inneholder fruktose har ikke en skadelig effekt på blodsukkernivå.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en oppsummeringsartikkel som ble publisert i tidsskriftet British Medical Journal (BMJ) i november 20181. Forfatterne bak artikkelen analyserte 155 studier som hadde sett på hvordan ulike kilder til fruktose virket inn på blodsukkeret til personer med og uten diabetes type 2.

Frukt ser ikke ut til å skade

Inntak av sukkerholdige drikker utgjør en større risiko for å utvikle diabetes type 2 enn de fleste andre typer mat som inneholder fruktose, skriver forfatterne av BMJ-artikkelen. Funnene antyder videre at frukt og annen mat som inneholder fruktose ikke ser ut til å ha noen skadelig effekt på blodsukkernivå, mens søt drikke og noen typer mat som gir mye overflødig energi og lite næringsverdi, kan ha skadelig effekt.

Disse funnene kan bidra til anbefalinger om viktige matkilder til fruktose ved forebygging og behandling av diabetes type 2, ifølge forfatterne av artikkelen.

Fruktose kan være særlig helseskadelig

Sukkerets rolle i utviklingen av diabetes type 2 og hjertesykdom blir ofte diskutert, og forskning tyder i økende grad på at fruktose kan være særlig helseskadelig.

Fruktose finnes naturlig i en rekke typer mat, inkludert frukt og grønnsaker, naturlig fruktjuice og honning. Det blir også tilsatt til mat og drikke, for eksempel i leskedrikk, frokostblandinger, bakevarer, søtsaker og desserter.

Nåværende anbefalinger er å redusere sukker, særlig fruktose, fra søte drikker, men det er usikkert om dette gjelder alle typer mat med fruktose.

Fruktose i mat

Resultatene fra studien viser at de fleste typer mat som inneholder fruktose, ikke har en skadelig effekt på blodsukkernivå, med mindre denne maten gir overflødige kalorier. I noen studier så man en skadelig effekt på fastende insulin ved slikt inntak.

Analyser av spesifikke mattyper antyder at frukt og fruktjuice som ikke gir overflødige kalorier, kan ha en gunstig innvirkning på blodsukker og insulinkontroll, særlig hos personer som har diabetes type 2, mens mat som bidrar med overflødig energi med lite næringsverdi - særlig sukkerholdig drikke og fruktjuice, ser ut til å ha skadelige effekter.

Den lave glykemiske indeksen fruktose har sammenlignet med andre karbohydrater, og det høye fiberinnholdet i frukt, kan bidra til å forklare hvorfor dette bedrer blodsukkernivåene - fiberinholdet forsinker sukkerutslippet, skriver forfatterne.

Konklusjon

Begrensninger ved studien var at mange av de underliggende studiene hadde få deltakere, kort oppfølgingstid og begrenset variasjon i matutvalg. Blant styrkene til studien var dyptgående søk etter studier, streng utvelgelsesprosess og en grundig gransking av kvaliteten på forskningen som ble inkludert.

Ut i fra dette konkluderer forfatterne med at inntil mer informasjon er tilgjengelig, bør helsepersonell være klar over at den skadelige effekten fruktose har på blodsukker, synes å ha en sammenheng med hvor energirik maten er, og hva slags mat fruktosen kommer fra. 

Det er behov for flere studier på dette området.

Kilder

Referanser

  1. Sievenpiper JL, Jenkins DJA, de Souza RJ, et al.. Food sources of fructose-containing sugars and glycaemic control: systematic review and meta-analysis of controlled intervention studies. BMJ 2018. www.bmj.com