Nyhetsartikkel

Sulfitt: Allergi og overfølsomhet

Allergi eller overfølsomhet mot sulfitt, som blant annet finnes i vin og en rekke typer mat, kan gi reaksjoner som varierer fra svært milde til alvorlige.

Sulfitt er et konserveringsmiddel som brukes i blant annet frukt, grønnsaker, noen kjøttprodukter, brus, juice, vin og øl. Det forekommer også naturlig i en del typer mat, deriblant gjærede drikker og vin.

Hvis du lider av allergi eller overfølsomhet for sulfitt, kan du oppleve symptomer som tungpustethet, hoste, rødming og svimmelhet etter å ha fått i deg mat eller drikke med sulfitt. 

Reaksjonene kan variere fra milde til potensielt livstruende.

Bruksområder

Sulfitt blir tilsatt i mat for å forlenge holdbarheten, forsinke fargeendring i frukt, grønnsaker og sjømat, og for å hindre bakterievekst ved gjæring av vin.

Før 1986 ble det også tilsatt fersk mat i restauranter og dagligvarebutikker i USA for å forebygge at maten ble brun. Det førte til flere kraftige reaksjoner hos enkelte pasienter med astma som hadde spist salat (blant annet). En økning i allergiske reaksjoner førte til at det ble forbud mot dette i USA i 1986. Det er ikke lov til å bruke sulfitt for å øke holdbarhet på mat i Norge eller EU, ifølge Folkehelseinstituttet.

Kan forverre astma

Selv i store mengder forårsaker sulfitt sjelden plager hos personer uten allergi eller astma. Men omtrent tre til ti prosent av personer med astma opplever at symptomene øker etter at de har fått i seg mat eller drikke med sulfitt.

Sulfitt kan forverre eksisterende astmasymptomer, særlig hos personer med dårlig kontrollert astma.

Typiske astmasymptomer inkluderer: tungpustethet, tetthet i brystet, hoste.

Allergi eller overfølsomhet mot sulfitt er en tilstand som sjelden gir utslag på prikktester. Diagnosen blir vanligvis stilt basert på en historie med reaksjoner etter inntak av mat med sulfitter.

Mat med mye sulfitter:

Disse matvarene inneholder mye sulfitter:

 • Sitronjuice og limejouice på flaske
 • Tørket frukt (unntatt rosiner og svisker)
 • Druejuice
 • Melasse
 • Syltet cocktailløk
 • Sauerkraut (hodekål fermentert med melkesyrebakterier)
 • Vin

Mat og drikke som inneholder moderat til mye sulfitter:

 • Tørket potet
 • Saus
 • Vineddik
 • Cocktailbær

Flere typer mat inneholder lav til moderat mengde med sulfitter. Dersom du er allergisk, bør du alltid sjekke varedeklarasjonen før du inntar mat eller drikke du ikke er kjent med fra før av.

Sulfitt er også tilsatt i noen medisiner.

Kilder

Referanser

 1. Mattilsynet: Sulfitter www.mattilsynet.no
 2. FHI: Tilsetningsstoffer i mat og drikke www.fhi.no
 3. WebMD: What is sulfite sensitivity? www.webmd.com
 4. Verywell Health: Sulfite allergy overview and foods to avoid www.verywellhealth.com