Nyhetsartikkel

Svisker mot forstoppelse

At svisker hjelper mot forstoppelse er ingen nyhet, men nå har forskere funnet at effekten er bedre enn enkelte avføringsmidler.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i Alimentary Pharmacology & Therapeutics i april 2011.

Forfatterne skriver at over halvparten av de som er plaget med forstoppelse, er misfornøyde med behandlingen de får, og at behovet for naturlige og trygge alternativ ikke blir formidlet. Svisker har lenge blitt brukt mot forstoppelse, men effekten av å spise svisker har vært ukjent.

Forskerne bak studien sammenlignet effekten av svisker med bruk av volumøkende midler i form av loppefrø (som for eksempel Lunelax og Vi-Siblin).

40 personer deltok i studien, og de ble tilfeldig inndelt i to grupper. Den ene gruppen fikk foreskrevet et avføringsmiddel (loppefrø). Dosen var på 11 g to ganger daglig, noe som gir 6 gram fiber per dag.

Den andre gruppen spiste svisker som tilsvarte 50 g to ganger daglig, det vil si seks svisker to ganger daglig.

fordøyelsen
Se også vår animasjon om fordøyelsessystemet

Førstevalg

Resultatene viste at det var vel så effektivt å spise svisker som å bruke volumøkende midler. Forfatterne konkluderer med at svisker bør være førstevalg som behandling av mild til moderat forstoppelse. Svisker er fri for bivirkninger, gode på smak og vel så effektive som volumøkende midler (loppefrø).

I følge studien: Spiser du seks svisker to ganger om dagen, vil det føre til dobbelt så hyppige tarmtømninger, mykere avføring og mindre plager av forstoppelse.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Attaluri A, Donahoe R, Valestin J, Brown K, Rao SS.. Randomised clinical trial: dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation.. 2011; 33(7): 822-8. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov