Ifølge forskerne bak en studie publisert i JAMA i august 20201 er det flere som tar tilskudd med vitamin D med mål om å forebygge depresjon.
Men resultatene fra studien viser at det ikke er noen fordel å ta tilskudd med vitamin D.
- Det forhindret ikke depresjon, og det forbedret ikke humøret, sier Olivia I. Okereke ved Massachusetts General Hospital til Medicalxpress2. Hun er en av forskerne bak studien.
Les også: Vitamin D-mangel
Skapes naturlig av huden
Studien inkluderte mer enn 18 000 menn og kvinner i alderen 50 år eller eldre. Halvparten av deltakerne fikk vitamin D3-tilskudd i fem år, den andre halvparten fikk en placebo-pille like lenge.
Ingen av deltagerne hadde tegn til depresjon da studien startet.
D-vitamin er også blitt kalt "solskinnsvitamin". Det er fordi huden naturlig kan skape vitaminet når den blir utsatt for sollys. Mange tidligere studier har vist at lave blodnivåer av D-vitamin har en sammenheng med økt risiko for depresjon. Men det har vært få store randomiserte studier om dette - noe som er nødvendige for å fastslå årsakssammenheng.
Les også: Slik får du nok vitamin D
Fant ingen virkning
Resultatene fra den aktuelle studien viste at det ikke var forskjell i risiko for depresjon eller depressive symptomer mellom de som fikk vitamin D3-kosttilskudd og de som fikk placebo. Det var heller ingen signifikante forskjeller mellom behandlingsgruppene med tanke på humørskår over tid.
Men Okereke påpeker at man ikke nødvendigvis bør slutte å ta D-vitaminer, i alle fall ikke uten legens råd. Noen mennesker bruker D-vitaminer av andre grunner enn å forebygge depresjon.
Kilder
Referanser
- Okereke O, Reynolds C, et.al. Effect of Long-term Vitamin D3 Supplementation vs Placebo on Risk of Depression or Clinically Relevant Depressive Symptoms and on Change in Mood Scores. JAMA 2020. doi:Olivia I. Okereke, MD, SM1,2,3; Charles F. Reynolds I
- https://medicalxpress.com/news/2020-08-large-vitamin-d-depression-adults.html