Nyhetsartikkel

To måltider fisk i uka kan forhindre tilbakevendende hjertesykdom

Å spise fet fisk regelmessig kan bidra til å forhindre hjerte- og karsykdommer blant pasienter som allerede har hjertesykdom eller vært rammet av hjerneslag.

Temaside om Korona

Det viser en analyse av flere store studier publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine1.

Det er inntak av omega-3 fettsyrer, som finnes i blant annet fet fisk, som er forbundet med en lavere risiko for store hjerte- og karhendelser som hjerteinfarkt og hjerneslag.

Les også: Dette er hjerteinfarkt og hjerneslag

Dette gjaldt for omtrent en sjettedel av pasienter med høy risiko for hjertesykdom og som spiste to porsjoner fisk rik på omega-3 hver uke.

Kanskje litt overraskende ble det ikke funnet en tilsvarende fordel hos de uten hjertesykdom eller hjerneslag.

Les også: Fisk er sunt

- Enestående studie

- For mennesker med hjerte- og karsykdommer er det en betydelig beskyttende fordel å spise fisk, sier medforfatter Andrew Mente i en nyhetsmelding2. Han er  forsker ved Population Health Research Institute.

Han mener personer med lav risiko for hjertesykdom også kan oppleve en beskyttende effekt mot hjerte- og karsykdom ved å spise fisk rik på omega-3, men helsefordelene var mindre uttalt i denne gruppa enn i gruppa med mennesker med høy risiko. 

Funnene var basert på data fra nesten 192 000 mennesker i fire studier, inkludert 52 000 mennesker med hjerte- og karsykdom. Mennesker fra alle kontinenter er inkludert. 

- Dette er den klart mest mangfoldige studien om hvordan et kosthold med fisk virker inn på helsa. Og den eneste med tilstrekkelig data og deltagere fra høy-, mellom- og lavinntektsland fra alle verdensdeler, sier lederen av studien, Salim Yusuf ved DeGroote School of Medicine til nyhetsmeldingen.  

Les også: Overvekt og kosthold - riktig fett

Mange næringsstoffer

Forskerne skriver at fet fisk og skalldyr inneholder i tillegg til omega-3-fettsyrer også andre næringsstoffer, slik som vitamin D, riboflavin, jod, kalsium, fosfor, magnesium, kalium, sink og jern.

Observasjonsstudier, som også er inkludert i denne analysen, kan ikke si om personer som spiser mye fisk, også tar andre sunne valg i hverdagen. Dette kan være en mulig feilkilde i denne analysen.

Les også. Vitamin D i mat

Kilder

Referanser

  1. Dariush Mozaffarian. Fish, Cardiovascular Disease, and Mortality—What Is the Global Evidence?. JAMA Intern Med 2021. doi:10.1001/jamainternmed.2021.0045 DOI
  2. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-03/mu-sf030821.php