Nyhetsartikkel

To måltider fisk i uka kan forhindre tilbakevendende hjertesykdom

Å spise fet fisk regelmessig kan bidra til å forhindre hjerte- og karsykdommer blant pasienter som allerede har hjertesykdom eller vært rammet av hjerneslag.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser en analyse av flere store studier publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine1.

Det er inntak av omega-3 fettsyrer, som finnes i blant annet fet fisk, som er forbundet med en lavere risiko for store hjerte- og karhendelser som hjerteinfarkt og hjerneslag.

Les også: Dette er hjerteinfarkt og hjerneslag

Dette gjaldt for omtrent en sjettedel av pasienter med høy risiko for hjertesykdom og som spiste to porsjoner fisk rik på omega-3 hver uke.

Kanskje litt overraskende ble det ikke funnet en tilsvarende fordel hos de uten hjertesykdom eller hjerneslag.

Les også: Fisk er sunt

- Enestående studie

- For mennesker med hjerte- og karsykdommer er det en betydelig beskyttende fordel å spise fisk, sier medforfatter Andrew Mente i en nyhetsmelding2. Han er  forsker ved Population Health Research Institute.

Han mener personer med lav risiko for hjertesykdom også kan oppleve en beskyttende effekt mot hjerte- og karsykdom ved å spise fisk rik på omega-3, men helsefordelene var mindre uttalt i denne gruppa enn i gruppa med mennesker med høy risiko. 

Funnene var basert på data fra nesten 192 000 mennesker i fire studier, inkludert 52 000 mennesker med hjerte- og karsykdom. Mennesker fra alle kontinenter er inkludert. 

- Dette er den klart mest mangfoldige studien om hvordan et kosthold med fisk virker inn på helsa. Og den eneste med tilstrekkelig data og deltagere fra høy-, mellom- og lavinntektsland fra alle verdensdeler, sier lederen av studien, Salim Yusuf ved DeGroote School of Medicine til nyhetsmeldingen.  

Les også: Overvekt og kosthold - riktig fett

Mange næringsstoffer

Forskerne skriver at fet fisk og skalldyr inneholder i tillegg til omega-3-fettsyrer også andre næringsstoffer, slik som vitamin D, riboflavin, jod, kalsium, fosfor, magnesium, kalium, sink og jern.

Observasjonsstudier, som også er inkludert i denne analysen, kan ikke si om personer som spiser mye fisk, også tar andre sunne valg i hverdagen. Dette kan være en mulig feilkilde i denne analysen.

Les også. Vitamin D i mat

Kilder

Referanser

  1. Dariush Mozaffarian. Fish, Cardiovascular Disease, and Mortality—What Is the Global Evidence?. JAMA Intern Med 2021. doi:10.1001/jamainternmed.2021.0045 DOI
  2. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-03/mu-sf030821.php