Nyhetsartikkel

Tranebær mot urinveisinfeksjon

Tranebærjuice mot urinveisinfeksjon: Fungerer det, eller ikke?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En ny, dobbeltblindet randomisert studie publisert i tidsskriftet JAMA har undersøkt om tranebærjuice har effekt på eldre kvinnelige sykehjemspasienter.

Les også: Urinveisinfeksjon hos kvinner

185 eldre kvinner deltok i studien som hadde som mål å evaluere effekten av tranebærkapsler som forebyggende behandling mot urinveisinfeksjon (UVI).

Les mer om studien her

Forskningen spriker

Det er gjort en rekke studier som har forsøkt å vurdere nytten av tranebærprodukter for forebygging av UVI. Og bevisene har vært motstridende. Den aktuelle studien kunne ikke vise noen effekt av tranebær, og studien føyer seg altså inn i rekken av sprikende resultater.

Forfatterne bak studien skriver at bakteriuri pluss pyuria er svært utbredt blant eldre kvinner som bor på sykehjem. De skriver at UVI er en av de vanligste diagnosene blant sykehjemspasienter, og at bruk av tranebærprodukter er blitt regnet som en potensiell forebyggende metode.

Tranebærjuice har altså lenge vært ansett som forebyggende behandling mot UVI. Blant annet ble det i 2012 publisert en metaanalyse, også denne i JAMA, som konkluderer med nærmest det motsatt av den nye studien fra 2016: at tranebærprodukter ser ut til å kunne beskytte mot UVI.

En Cochranestudie fra 2012 har også undersøkt tranebærprodukter - utelukkende på eldre voksne. Her viste to rapporter en reduksjon i forekomsten av bakterien, mens to rapporterer klarte ikke å finne noen effekt.

Resultatene av alle studiene har ført til anbefalingen om at tranebærprodukter ikke hindrer UVI generelt, men de kan være effektive hos eldre kvinner – noe som denne aktuelle studien mener å motbevise.

Og det gjør den også: resultatene viste at det ikke var noen statistisk signifikant forskjell i forekomsten av bakterier pluss pussceller i urinen (bakteriuri + pyuri) hos deltagerne som enten fikk behandling eller placebo i løpet av perioden på ett år.

Les mer om tranebær her

Bør ikke anbefale tranebær

I forbindelse med den nyeste JAMA-publiserte artikkelen, har Lindsay E. Nicolle skrevet en leder om dette temaet.

Hun mener denne nye studien er overbevisende og at produkter med tranebær ikke bør anbefales som forebygging mot UVI. Hun skriver at den enkelte selvsagt må ta tranebærkapsler eller drikke tranebærjuice om de ønsker det, men at helsepersonell ikke bør anbefale dette som en gunstig behandling.

Kilder

Referanser

  1. Juthani-Mehta M, Van Ness P, et.al. Effect of Cranberry Capsules on Bacteriuria Plus Pyuria Among Older Women in Nursing Homes. JAMA 2016. DOI:10.1001/jama.2016.16141 DOI