Informasjon

Tre av fire hjerteinfarkt kan forebygges

En svensk studie viser at de fleste hjerteinfarkt hos kvinner kan forebygges ved å spise sunt, innta moderate mengder alkohol, være fysisk aktive, vedlikeholde en sunn vekt og ikke røyke.

Studien som ble publisert i Archives of Internal Medicine i oktober 20071, viser at et daglig inntak av grønnsaker og frukt, et kosthold med mye fullkornprodukter, fisk, belgfrukter (bl.a linser og bønner) og små mengder alkohol, kan mer enn halvere risikoen for å rammes av hjerte- og karsykdom.

En tredjedel spiste hjertevennlig

Forskerne bak studien kartla kostvanene til nær 24.500 svenske kvinner. To spisemønstre skilte seg klart ut med en gunstig forebyggende effekt på hjerte- og karsykdommer:

  • Det var et kosthold med inntak av mye frukt og grønt (fire grønnsaker om dagen og to frukt), og et måteholdent alkoholinntak (det vil si et halvt glass vin om dagen)
  • Fisk, fullkornprodukter og belgfrukter inngikk også i de hjertevennlige kostvanene.

En tredjedel av deltagerne i studien hadde et slikt kosthold. Dette reduserte sjansen for hjerteinfarkt med 57 prosent, sammenlignet med kvinner som hadde et mindre sunt kosthold.

92 prosent mindre risiko for de som var enda sunnere

De av kvinnene som i tillegg til å spise sunt, var ikke-røykere med en sunn vekt, og trente daglig (minst 40 minutter daglig gange eller sykkeltur, og en times anstrengende trening i uken) hadde hele 92 prosent mindre sjanse for hjerteinfarkt enn de kvinnene som var overvektige røykere med et lite hjertevennlig kosthold. Dette betyr at mer enn tre av fire hjerteinfarkt i denne gruppen kunne vært forebygget, skriver forskerne.

Konklusjonen i studien er altså at de fleste hjerteinfarkt hos kvinner kan forebygges ved å spise sunt, innta moderate mengder med alkohol, være fysisk aktive, vedlikeholde en sunn vekt og ikke røyke.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Åkesson A, Weismayer C, Newby PK, Wolk A. Combined effect of low-risk dietary and lifestyle behaviors in primary prevention of myocardial infarction in women. Archives of Internal Medicine 2007; 167: 2122-7.