Nyhetsartikkel

Unngå å bli syk av maten når du griller

Følger du disse rådene, vil du trolig unngå å bli syk av maten under grillfesten i sommer.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bakterier trives også i godt og varmt sommervær. Her kan du lese råd for å unngå å bli matforgiftet under grillmåltidet.

  • Maten må være varm nok: De aller fleste bakterier blir drept om maten blir oppvarmet til temperaturer over 70 grader i flere minutter. Er det lenge til maten skal spises, er det bedre å kjøle maten raskt ned og varme den opp igjen.
  • Rå mat må holdes adskilt fra kokt og stekt mat: Om rå matvarer kommer for nær annen mat, kan bakterier overføres. Bruk derfor ikke samme skjærefjøl til stekt mat om fjøla er brukt til rå mat først. Bruk heller ikke samme redskap til rå mat og ferdigtilberedt mat. Les også: Matinfeksjon og matforgiftning
  • God hygiene: Bakterier kan overføres via hender, så vask alltid hendene før du begynner å lage mat, før og etter at du tar i rått kjøtt, og før du spiser. Er du ute et sted der det ikke er tilgang til rent vann, kan du ta med deg desinfiserende våtservietter. Les også: Dette er matforgiftning
  • Vær en tålmodig kokk: Vær tålmodig og vent til grillen er klar - til grillkullet er glødende. Som en generell regel bør alt fjørfekjøtt, alle rå kjøttfarseprodukter, bearbeidede kjøttprodukter som hamburgere og pølser, gjennomstekes. Med gjennomstekt menes en kjernetemperatur på minimum 75 grader. Skal du steke hele kjøttstykker som biff og koteletter, er det nok at overflatene stekes godt - det er her bakteriene finnes på kjøttet. Frossen mat skal være helt opptint før du legger den på grillen.
  • Marinering: Husk at marinade som er brukt til rått kjøtt, ikke må brukes på mat som er ferdig stekt.

Ta en quiz om grilling og sommerkos her

Fem kjappe huskeregler:

  1. Vask hendene
  2. Bruk rene redskaper
  3. God varme - eller rask nedkjøling
  4. Hold varm mat varm og kald mat kald
  5. Hold rå og ferdig mat fra hverandre

(Informasjonen i denne artikkelen er hentet fra Mattilsynets Matportalen: www.matportalen.no)