Nyhetsartikkel

Urter og legemidler

Kombinerer du disse midlene, kan du oppleve å få en annen - og potensielt farlig/uheldig effekt.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Enkelte urtemedisiner/urtetilskudd kan gi en farlig eller plagsom interaksjon (påvirkning) dersom det blandes med et legemiddel - som for eksempel en hjertemedisin. Stoffer i urtene kan påvirke virkestoffene i legemidlet slik at virkningen blir sterkere eller svakere.

Ifølge artikkelen "Farlige forbindelser", publisert i Gemini og på nettsidene til Foreningen for Brystkreftopererte (2008), har undersøkelser vist at 70 prosent av de som bruker urtetilskudd, ikke forteller dette til legen. Mange er dermed kanskje ikke klar over at visse urtetilskudd og legemidler ikke skal kombineres, eller at de sammen kan øke risikoen for potensielt farlige reaksjoner.

Interaksjon ved blodfortynnende medisin

Urtetilskudd kan gi en kraftig effekt i kroppen, og det er kjent at interaksjoner kan oppstå blant annet ved bruk av medisiner som brukes til å behandle for eksempel høyt blodtrykk og hjertefeil. Ifølge den amerikanske Mayoklinikken vil åtte av de ti mest brukte urtetilskuddene føre til en interaksjon når det blir gitt sammen med det blodfortynnende legemidlet Warfarin. Rødrotsalvie (Dan shen), kinesisk kvann (Dong Quai), nattlysolje, hvitløk, ginkgo, ginseng og johannesurt, er bare noen av urtetilskuddene som kan påvirke Warfarin.

Reduserer effekten av andre legemidler

Bruker du hvitløkstilskudd samtidig som du bruker aspirin, klopidogrel og Warfarin, øker risikoen for blødning. Ginkgo sammen med aspirin eller Warfarin øker også risikoen for blødning. Bruker du ginseng samtidig som du bruker Warfarin, reduseres effekten av Warfarin. Bruker du hagtorn samtidig som du bruker betablokkere, øker blodtrykket og hjertefrekvensen.

Johannesurt er mye brukt i Norge, blant annet ved nedstemthet. Nyere studier tyder på at denne urten kan være like virksom som konvensjonelle antidepressiva. Den gir lite bivirkninger, men kan påvirke andre legemidler på grunn av interaksjon. Johannesurt kan redusere effekten av en rekke legemidler, blant annet cellegift, hjertemedisiner, hiv/aids-medisin, astmamedisin og p-piller - for å nevne noen. Brukt sammen med SSRI kan den gi plagsomme bivirkninger, derfor frarådes sambruk av disse. Det kan også føre til økt blødningsfare ved operasjoner.

Les mer om Johannesurt i denne artikkelen.

Spinat og lakris

Dersom du bruker det blodfortynnende medikamentet Marevan, har du sikkert også fått beskjed fra legen din om å sørge for et stabilt inntak av vitamin K. Et unormalt stort inntak av vitamin K kan føre til at blodet levrer seg fortere. Vitamin K finner vi særlig mye av i mørkegrønne grønnsaker som brokkoli, grønnkål, spinat og bladsalat. Dette er sunn mat - du skal altså ikke unngå det, men holde inntaket stabilt. Les mer om Marevan og vitamin K i denne artikkelen.

I kiosken finner du også produkter du bør være forsiktig med, og ikke bare for tennenes skyld: Spiser du mye lakris samtidig som du bruker warfarin, reduseres warfarinnivået.

Les også: Syk av lakris

Snakk med legen

Ifølge forfatterne bak artikkelen "Farlige forbindelser" er det flere årsaker til at så mange som 70 prosent unnlater å fortelle legen sin at de bruker urtemedisin.

Uansett grunn, kan det å unnlate å fortelle det, gi deg en økt risiko for alvorlige hendelser og plager, og rett og slett fordi medisinene ikke virker som de skal.

Forfatterne bak artikkelen "Farlige forbindelser" understreker at vi fortsatt vet for lite om urtetoksititet og interaksjon med legemidler. Men ved å snakke med legen din, vil det være mulig å unngå kombinasjoner som vi vet kan være uheldig for deg.