Nyhetsartikkel

Vegetarisk diett ga dobbelt så stort vekttap

I en studie der personer med type 2-diabetes fulgte to ulike dietter for vektreduksjon, ga den vegetariske dobbelt så stort vekttap og større fettreduksjon enn den mer tradisjonelle dietten.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den vegetariske dietten hadde også positiv innvirkning på blodsukker og insulinfølsomhet. Dette ifølge en studie som ble publisert i Journal of the American College of Nutrition i juni 20171.

Deltagerne var 74 personer med type 2-diabetes, som ble tilfeldig inndelt i to grupper. Den ene gruppen fulgte en vegetarisk diett, mens den andre gruppen fulgte en konvensjonell anti-diabetisk diett med samme kalorimengde. Begge diettene var satt til et kaloriunderskudd på 500 kcal per dag i forhold til pasientens vekt.

Forandringer i fettnivå og blodsukkerkontroll

Deltagerne ble undersøkt etter null, tre og seks måneder. Ved disse undersøkelsene så forfatterne blant annet på fettfordelingen i låret. De så på underhudsfett, og på fettet i og rundt musklene.

Forfatterne fant at det var større reduksjon i fett hos de som fulgte den vegetariske dietten. Reduksjonen i underhudsfett var sammenlignbar ved begge diettene. Reduksjon i fettlagret i og rundt muskulaturen (subfascielt fett) var kun redusert ved den vegetariske dietten. Redusert andel fett i og rundt muskulaturen forbedrer glukose og lipid forbrenningen (metabolismen), noe som er svært fordelaktig ved type 2-diabetes og metabolsk syndrom. Større andel fett i og rundt musklene hos personer med type 2-diabetes, er forbundet med insulinresistens. En reduksjon kan altså ha en positiv effekt på glukosemetabolismen.

Forandringene i fettnivå korrelerte med endringer i langtidsblodsukker, fastende blodsukker, og betacelle-insulinfølsomhet. 

8222-2-linser.jpg
Den vegetariske dietten som ble fulgt i studien bestod av grønnsaker, kornprodukter, belgfrukt, frukt og nøtter.

Vegetarisk kosthold og blodsukkerkontroll

Den positive effekten et vegetarisk kosthold har på kroppsvekt, blodsukkerkontroll, fettstoffer i blodet, insulinfølsomhet og oksidative stressmarkører sammenlignet med tradisjonelt kosthold, har også vært vist i tidligere studier, skriver forfatterne i innledningen til studien.

Den vegetariske dietten som ble fulgt i studien, bestod av grønnsaker, kornprodukter, belgfrukt, frukt og nøtter. Energiinntaket bestod av 60 prosent karbohydrater, 15 prosent protein og 25 prosent fett. Animalske produkter var begrenset til maksimalt en porsjon yoghurt med lite fett, per dag. Den tradisjonelle dietten bestod av 50 prosent energi fra karbohydrater, 20 prosent protein og mindre enn 30 prosent fett.

Treningsprogram etter 12 uker

 

De første 12 ukene fikk deltagerne beskjed om at de ikke måtte endre treningsvanene sine. I uke 13-24 fikk de individuelt tilpassede treningsprogram.

Den vegetariske dietten var nesten dobbelt så effektiv i reduksjon av kroppsvekt som den tradisjonelle dietten. I gjennomsnitt var det en vektnedgang på 6.2 kilo ved vegetarisk diett, og 3.2 kilo på tradisjonell diett. Dette til tross for at kaloriinntaket i de to ulike diettene var likt. At vektnedgangen ved den vegetariske dietten var større, medførte også større muskeltap. Dette ble delvis reversert etter at trening ble lagt til som en del av studien. 

Konklusjon

Forfatterne konkluderer med at en vegetarisk diett er mer effektiv i å redusere fettlagrene i og rundt muskulaturen enn en tradisjonell diett. Dataene fra studien understreker betydningen av både fettlagrene rundt muskulaturen og underhudsfett i forhold til blodsukker og lipid metabolismen. 

Kilder

Referanser

  1. Kahleova H, Klementova M, Herynek V, et al. The Effect of a Vegetarian vs Conventional Hypocaloric Diabetic Diet on Thigh Adipose Tissue Distribution in Subjects with Type 2 Diabetes: A Randomized Study. Journal of the American College of Nutrition 2017. www.tandfonline.com