Nyhetsartikkel

Virker antidepressiva bedre hvis det tas med vitaminstilskudd?

Kan omega 3, vitamin D og folat øke effekten av antidepressiva?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forskerne bak en metaanalyse publisert i The American Journal of Psychiatry har undersøkt om blant annet omega 3, vitamin D og folat øker den reelle effekten av antidepressiva.

Studien ble publisert i tidsskriftet The American Journal of Psychiatry1.

Forskerne skriver innledningsvis at det er en gryende interesse for i høyere grad å forbedre responsen på antidepressiva, og de har i denne metaanalysen undersøkt 40 studier av ulik kvalitet.

De fant at omega 3-tilskudd (fiskeolje) hadde en signifikant effekt, men det var varierende resultater for de andre kosttilskuddene som ble studert.

Forfatterne bak studien mener altså å ha bevis for at omga 3 kan anbefales som tilleggsbehandling for depresjon, men de understreker også at de som tar antidepressiva, bør snakke med legen før de starter med å bruke kosttilskudd.

Omega 3

Depresjon

Forskerne fant åtte randomiserte, kontrollerte studier som omhandlet omega 3 og antidepressiva.

Seks av de åtte studiene viste en statistisk signifikant reduksjon i depresjonsscore for behandlingsgruppen sammenlignet med placebogruppen.

For folsyre var det fire randomiserte kontrollerte studier som ble inkludert. To av dem viste en reduksjon i depresjonsscore for de som tok folsyre sammenlignet med placebo, mens en annen stor studie viste ingen signifikant effekt.

Det ble også funnet positiv effekt ved andre næringsstoffer, blant annet vitamin D. Men her var det få og små studier å vise til.

Flere studier trengs

Depresjon

Mange mennesker med depresjon har nytte av å ta antidepressiva, mens andre igjen opplever liten nytte, får bivirkninger og føler seg uvel ved å bruke dem. Det skriver det offentlige britiske helsenettstedet NHS.uk2, som har analysert denne studien.

De skriver at det derfor vil være nyttig å finne en sikker og effektiv måte å øke effekten av antidepressiva på. Denne studien er i så måte en nyttig oversikt over hvilke næringsstoffer som er blitt testet som en tilleggsbehandling til antidepressiva.

Men studiene som er inkludert i metaanalysen, er gjerne små og av varierende kvalitet og lengde, og det trengs større og bedre studier for å få et riktig bilde av effekten.

For de næringsstoffene der det var tilstrekkelig med studier for å gjennomføre en meta-analyse, er det likevel vanskelig å si hvor mye næringsstoffene faktisk hadde av effekt på folks depresjon.

Kilder

Referanser

  1. Sarris J, Murphy J, Mischoulon D, et al.. Tilleggs Nutraceuticals for depresjon: en systematisk oversikt og meta-analyser . The American Journal of Psychiatry 2016. dx.doi.org
  2. www.nhs.uk/news