Nyhetsartikkel

Vitamin D tar vare på immunforsvaret

Danske forskere viser at immunsystemet er helt avhengig av D-vitaminer for å fungere.

Vitamin D dannes i huden når vi er ute i sola, og tas også opp i tarmen fra vitamin D-holdig ernæring eller kosttilskudd. Vitamin D finnes blant annet i tran, fet fisk, margarin, smør og melk av typen ekstra lett.

Forskere har lenge understreket betydningen av at kroppen vår får nok D-vitaminer. Og lavt nivå av vitamin D i kroppen er foreslått som en medvirkende årsak til utvikling av en rekke tilstander som blant annet kreft, multippel sklerose og diabetes.

Nå har danske forskere vist at vitamin D er viktig for å øke immunforsvaret og at det spiller en nøkkelrolle når sykdommer skal bekjempes.

Les også: Dette er vitamin D- mangel

Undersøkte T-celler

Studien er gjennomført ved Universitetet i København og Bispebjerg Hospital i Danmark og er nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Immunology.

Se et lite sammendrag i Nature Immunology her

I denne studien har forskerne sett på menneskets T-celler – som immunforsvaret bruker for å bekjempe bakterier, virus og kreft. T-celler gjenkjenner antigener (for eksempel molekyler på overflaten av virus) og dreper infiserte celler. Forskerne fant ut T-cellene ikke kan virke uten D-vitaminer.

En av forskerne bak studien, Carsten Geisler, sier til det populærvitenskapelige magasinet Videnskap.dk:

- Vi har oppdaget at immunforsvarets T-celler er like avhengige av D-vitaminer som en bil er avhengig av bilbatteri for å starte. Med andre ord: Uten D-vitaminer kan ikke T-cellene komme i gang med arbeidet sitt.

Les mer om T-celler og immunsystemet her

Neste side