Nyhetsartikkel

Vitamin D-tilskudd kan forhindre luftveisinfeksjon

En ny, stor studie konkluderer med at vitamin D-tilskudd kan redusere risikoen for akutte luftveisinfeksjoner.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En studie publisert i tidsskriftet British Medical Journal (BMJ) viser at vitamin D-tilskudd kan bidra til å forhindre akutte luftveisinfeksjoner.

Akutte luftveisinfeksjoner er en viktig årsak til global sykdom og død, og kan føre til både forkjølelse, bronkitt og lungebetennelse. Dette er blitt koblet til lave nivåer av vitamin D i blodet: Noen studier har vist at vitamin D kan trigge immunresponser mot visse bakterier og virus, men randomiserte studier av vitamin D-tilskudd for å forebygge akutt luftveisinfeksjon har ført til motstridende resultater.

Les også: Dette er vitamin D-mangel

Et internasjonalt team av forskere har altså nå vurdert den samlede effekten av vitamin D-tilskudd og hvilken effekt dette kan ha på akutt luftveisinfeksjon.

De gjennomførte en systematisk oversikt og meta-analyse1 av 25 randomiserte kontrollerte studier av vitamin D-tilskudd, som involverer over 11 000 deltakere i alderen 0 til 95 år.

Les også: Bedre treningseffekt med vitamin D

Mer bevissthet rundt vitamin D-rik mat

laks

Resultatene viser en signifikant, men beskjeden fordel for alle som tar vitamin D daglig eller ukentlig.

Les også: Vitamin D i kosten

Les også: D-vitaminmangel blant høygravide

Fordelen var størst blant de som fikk daglig eller ukentlig tilskudd av vitamin D. Og den beskyttende effekten mot akutt luftveisinfeksjon i denne gruppen var sterkest for de som hadde vitamin D-mangel da studien startet.

De skriver også at funnene støtter innføring av folkehelsetiltak som for eksempel å øke bevisstheten rundt vitamin D i maten - dette særlig i miljøer der mangel på vitamin D er vanlig.

Les også: Vitamin D og solkrem

Ikke overbevisende nok

forkjølelse

Men i en redaksjonell kommentar i BMJ stiller Mark Bolland og Alison Avenell spørsmål ved om resultatene er overbevisende nok. De mener hypotesen bør undersøkes nærmere i randomiserte kontrollerte studier.

De skriver at vitamin D er et hett tema som provoserer. Det er argumentene for og i mot tilskudd det gjerne handler om: "Der det en måned kommer en studie som konkluderer med at vitamin D-tilskudd ikke bør tas av voksne for å forebygge for eksempel beinskjørhet, kommer det tre måneder etterpå en studie som konkluderer med at vitaminet kan forebygge luftveisinfeksjoner. "

Kommentatorene mener denne aktuelle studien er et godt stykke arbeid, men at resultatene viser en så liten reduksjon i akutte luftveisinfeksjoner blant de som tar tilskudd, at argumentene for å ta kosttilskudd ikke blir gode nok.

Mot slutten av kommetaren skriver de at dagens bevis ikke støtter bruk av vitamin D-tilskudd med mindre man har høy risiko for beinskjørhet.

Les også: Er D-vitaminer positivt for slitasjegikt?

Kilder

Referanser

  1. Martineau A, Jolliffe D, et.al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ 2017. doi.org
  2. Bolland M, Avenell A. Do vitamin D supplements help prevent respiratory tract infections?. BMJ 2017. doi.org