Nyhetsartikkel

Vitamin K og lavere dødelighet

Eldre voksne med høye verdier av vitamin K lever lenger enn jevnaldrende med lave verdier. Det viser en studie publisert i The American Journal of Clinical Nutrition.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vitamin K er et næringsstoff som finnes i bladgrønne grønnsaker og vegetabilske oljer.

Spesielt mye vitamin K finnes i spinat, grønnkål, brokkoli og bladsalater - særlig i  bladsalater som romano og rucola. Mye vitamin K finnes også i kål, rosenkål, i nesler og japanske alger. 

En studie publisert i The American Journal of Clinical Nutrition1 viser at vitamin K kan ha beskyttende helsemessige fordeler når vi eldes.

Vitamin K og lengre levetid

Det er forskere ved Tufts University som står bak studien.  

De har foretatt en metaanalyse (multietnisk) som inkluderer 4000 amerikanere i alderen 54-76 år. De delte deltagerne inn i grupper etter nivåer av vitamn K i blodet og sammenlignet risiko for hjertesykdom og død. Oppfølgingsperioden var 13 år.

Analysen konkluderer med at eldre voksne med lave vitamin K-nivåer hadde større  sannsynlighet for å dø i løpet av 13 år sammenlignet med de med tilstrekkelige nivåer av vitamin K. 

Vitamin K og proteiner

- Vitamin K kan være knyttet til hjertesykdommer og dødelighet. Det vet vi på grunn av at proteiner i vaskulært vev krever vitamin K for å fungere. Disse proteinene hjelper til med å forhindre kalsium fra å bygge seg opp i arterievegger, og uten nok vitamin K er de mindre funksjonelle, sier førsteforfatter Kyla Shea i nyhetsmeldingen fra universitetet2

Denne studien er ifølge forfatterne nok et bevis på at vitamin K kan ha beskyttende helsemessige fordeler. Men siden det er observasjonsstudier som er inkludert i analysen, kan den ikke sikkert si at det er en årsakssammenheng mellom lave K-vitaminnivåer og risiko for død.  

Kilder

Referanser

  1. Shea, M. K., Barger, K., et.al. Vitamin K status, cardiovascular disease, and all-cause mortality: A participant-level meta-analysis of 3 US cohorts.. The American Journal of Clinical Nutrition 2020. doi:https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa082
  2. https://now.tufts.edu/news-releases/multi-ethnic-study-suggests-vitamin-k-may-offer-protective-health-benefits-older-age