Overvekt/fedme

Kosthold

Bakterier i tarmen forteller hvor enkelt det er å gå ned i vekt

Bakteriene vi har i tarmen, spiller en rolle i utviklingen av fedme. - Når det handler om vekttap og vektvedlikehold, viser våre resultat at fiber og fullkorn ikke har noen effekt for halvdelen av befolkningen, sier forsker Mads Fiil Hjort.
Kosthold

Slik øker du forbrenningen

Lav forbrenning kan gjøre det vanskelig å gå ned i vekt. Heldigvis kan du med enkle grep få høyere forbrenning.
Kosthold

Økt proteininntak og metthetsfølelse

Mange dietter tar utgangspunkt i at kosten skal være mest mulig proteinrik. Nå har en metaanalyse undersøkt om høyt proteininntak påvirker metthetsfølelsen. Andre studier viser at for å oppnå et optimalt inntak av protein, bør dette fordeles på fire måltider om dagen - og gjerne litt ekstra før sengetid.
Kosthold

Fettrik middelhavskost gir størst vekttap

Et kosthold med mye olivenolje og nøtter er mer effektivt om man skal ned i vekt enn en streng fettfattig diett. Det viser en stor studie publisert i The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Kosthold

Råd for et balansert kosthold

En aktiv livsstil og et sunt og balansert kosthold er viktig for at du skal yte ditt beste.
Kosthold

Kostholdsdagbok - hva og hvor mye spiser du egentlig?

En kostholdsdagbok kan være til nytte i sammenhenger hvor matvanene kan ha betydning for helsen din. En oversikt over hva du spiser kan være til hjelp for legen når han/ hun skal komme med eventuelle råd vedrørende kosthold, og kan også bidra til at du selv blir mer bevisst på hva du spiser.
Kosthold

Overvekt i tenårene gir økt risiko for tidlig død

Dersom du er overvektig eller fet i tenårene, er risikoen for å dø tidlig mellom 25 og 125 prosent høyere enn blant de som er normalvektige.
Kosthold

Overvekt og kosthold - riktig fett

Fett er noe kroppen trenger og er derfor ikke bare negativt.
Kosthold

Overvekt og kosthold - mat gjennom dagen

Spis oftere, men mindre per gang. Vi anbefaler tre hovedmåltider og to mellommåltider.
Kosthold

Overvekt og kosthold - når du skal ut for å spise

Det er ikke enkelt å unngå fristelser.
Kosthold

Overvekt og kosthold - bli mett!

Ønsker du å gå ned i vekt, bør du velge den maten som gjør at du holder deg lengst mulig mett.
Kosthold

Ned i vekt - trening eller kosthold?

En ny studie konkluderer med at det er kosthold og ikke trening som er nøkkelen hvis man vil ned i vekt.
Kosthold

Hva er sannheten om smør og god helse?

Smør eller margarin? Mettet eller umettet fett? Forskningen spriker. Vi har spurt ernæringsekspert Erik Arnesen til råds.
Kosthold

Større vektøkning med fruktose

Forskere har funnet at mus som spiser fruktose, blir både feitere og latere enn mus som får glukose - når begge gruppene får lik andel kcal, og når lik andel av energiinntaket i begge gruppene er hentet fra sukker.
Kosthold

Metabolsk syndrom

Metabolsk syndrom er ingen sykdom, men det er en samling av forstyrrelser i kroppens omsetting av næringsstoffer (metabolismen) som øker risiko for sykdom.
Kosthold

Overvekt og fedme

Studier viser at ca. hver femte voksen person i Norge har en kroppsmasseindeks (KMI) på mer enn 30, som er definisjonen på fedme.
Kosthold

Kaloriberegning av måltid

Eksemplene på kaloriberegning av måltider er hentet direkte fra: Forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos voksne. Nasjonale retningslinjer for primærhelsetjenesten, utgitt av Helsedirektoratet.
Kosthold

Pasienter på kolesterolsenkende medisiner spiser mer

De siste tiårene har amerikanske statinbrukere økt kaloriinntaket, fettinntaket og KMI. Forskere er redde for at kostholdsgrep og livsstil blir vektlagt mindre, i takt med at populariteten av den kolesterolsenkende medisinen øker.
Kosthold

Hvordan redusere sukker i kostholdet?

Verdens helseorganisasjon (WHO) ønsker at befolkningen skal halvere sukkerinntaket for å bekjempe overvekt og livsstilssykdommer. Hva kan du selv gjøre for å klare dette?
Kosthold

8 råd for et hjertevennlig kosthold

Her er gode råd om hvordan du kan forebygge hjertesykdom.
Kosthold

Sukker og hjerte-og karsykdom

I en ny studie publisert i tidsskriftet JAMA, har forskere funnet en sterk sammenheng mellom et kosthold med for mye sukker og død på grunn hjerte-og karsykdommer.
Kosthold

Impulsivitet kan påvirke vårt forhold til mat

Nyere forskning viser at mennesker med impulsiv personlighet har høyere sannsynlighet for å utvikle et usunt forhold til mat som kan minne om avhengighet av rusmidler.
Kosthold

Overvekt

Å definere overvekt kan være vanskelig. Når vi bruker begrepene overvekt og fedme, mener vi vanligvis: Tilstander hvor det er et overskudd av fett på kroppen i forhold til det som er ønskelig.
Kosthold

Hva er en sunn vekt?

Vi hører stadig om hvor farlig det er å være for fet eller for tynn, men hvordan vet du om størrelsen din utsetter deg for risiko eller hvor mye bør du egentlig veie?
Kosthold

Ikke lurt å handle på tom mage

Å handle på tom mage kan fort føre til usunne valg.
Kosthold

Ikke farlig å spise mye egg

Et høyt inntak av egg - opp til ett egg om dagen - er ikke forbundet med økt risiko for koronar hjertesykdom eller hjerneslag. Men dersom du har diabetes, kan det hende du må begrense eggspisingen noe.
Kosthold

Er sukkerfri sjokolade et godt alternativ?

Sjokolade uten sukker kan virke som en god løsning.
Kosthold

Sunt brød og pålegg

Hva slags brød og pålegg bør du velge dersom du vil finne noe som er sunt og hjertevennlig? Følg disse velsmakende tipsene!
Kosthold

Barn, leskedrikk og vektøkning

En studie fra 2012 viser en klar forskjell på vektøkning hos barn som drakk sukkerholdig drikke, og barn som drakk leskedrikk med kunstige søtningsmidler.
Kosthold

Lavkarbo og hjertesykdom

Et kosthold med lite karbohydrater og mye protein - altså et typisk lavkarbo-kosthold, som du beholder over tid, er forbundet med økt risiko for hjertekarsykdom.