Forskere har funnet at vi forbrenner mindre energi i dag enn vi gjorde for 30 år siden. At reduksjonen er knyttet til hvileforbrenningen, overrasket forskerne.
Metabolsk syndrom er ingen sykdom, men det er en samling av forstyrrelser i kroppens omsetning av næringsstoffer (metabolismen) som øker risiko for sykdom.
Ønsker du å redusere overvekt, anbefales det å planlegge måltider og innkjøp av mat. Spis oftere, men mindre per gang. Vi anbefaler tre hovedmåltider og to mellommåltider.
En kostholdsdagbok kan være nyttig for å avklare om matvanene dine kan ha betydning for helsen din. En oversikt over hva du spiser kan være til hjelp når legen skal hjelpe deg, og det kan bidra til at du selv blir mer bevisst på hva du spiser.
Å definere overvekt kan være vanskelig. Når vi bruker begrepene overvekt og fedme, mener vi vanligvis tilstander hvor det er et overskudd av fett på kroppen i forhold til det som er ønskelig.
Den som vil kontrollere vekten, bytter gjerne ut brus med sukker med sukkerfri brus eller kullsyrevann. Men også kullsyre ser ut til å virke inn på sultfølelsen.
Overvekt og fedme blir vanligvis definert ved hjelp av kroppsmasseindeks (KMI/BMI). Studier viser at omtrent hver femte voksen person i Norge har en kroppsmasseindeks (KMI) på mer enn 30, som er definisjonen på fedme.
Vi hører stadig om hvor farlig det er å være for fet eller for tynn, men hvordan vet du om størrelsen din utsetter deg for risiko, eller hvor mye bør du egentlig veie?
I en studie sammenlignet forskerne tidsbegrenset spising - at man spiser kun innenfor et gitt tidsvindu - med en diett med tre regelmessige måltider om dagen. Tidsbegrenset spising ga ikke større vekttap eller gunstige effekter på hjerte og kar, men det ga større tap av muskelmasse.
For 30 år siden var ikke bare porsjonene mindre, men også serviset, handlevognene, potetgullposene - og kroppene. Forskning viser at større tallerkener får oss til å spise mer.
Liker du å trene om morgenen? En britisk studie viser at om man spiser frokost før morgentreningen, øker forbrenningen av karbohydrater og bedrer forbrenningen ved neste måltid.
Bakteriene vi har i tarmen, spiller en rolle i utviklingen av fedme. - Når det handler om vekttap og vektvedlikehold, viser våre resultat at fiber og fullkorn ikke har noen effekt for halvdelen av befolkningen, sier forsker Mads Fiil Hjort.
Mange dietter tar utgangspunkt i at kosten skal være mest mulig proteinrik. Nå har en metaanalyse undersøkt om høyt proteininntak påvirker metthetsfølelsen. Andre studier viser at for å oppnå et optimalt inntak av protein, bør dette fordeles på fire måltider om dagen - og gjerne litt ekstra før sengetid.
Et kosthold med mye olivenolje og nøtter er mer effektivt om man skal ned i vekt enn en streng fettfattig diett. Det viser en stor studie publisert i The Lancet Diabetes & Endocrinology.