Nyhetsartikkel

Finn ditt kaloribehov

Beregn ditt kaloribehov med vår kalkulator. Kalkulatoren kan være et nyttig hjelpemiddel dersom du ønsker å øke eller redusere vekten.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kalkulatoren er laget med basis i formler for utregning av kaloriforbruk. Disse ble publisert i "Forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos voksne" (Nasjonale faglige retningslinjer).

Kalkulatoren tar utgangspunkt i kjønn, alder, vekt, høyde og aktivitetsnivå.

Vil du finne ut mer om forbruket ditt? Du finner kalkulatoren her.

Men hvor mye kan jeg spise?

Kosthold grønnsaker

Selv om vi vet hvor mye vi bør øke eller redusere kaloriforbruket, er det ikke alltid like enkelt å finne gode eksempler på hva man kan spise innenfor de kalorirammene som er satt.

Ønsker du vektnedgang, kan du ved å innta ca. 500 kilokalorier under ditt daglige kaloribehov, forvente å gå ned cirka et halvt kilo i uken. Dette kan være et fornuftig nivå å legge seg på, og det gjør det mulig å fortsette slankekuren på lang sikt.

I de samme retningslinjene har Helsedirektoratet også satt sammen smakfulle, sunne forslag til både frokost, lunsj, middag og mellommåltider. I oversikten har de også angitt omtrentlig kaloriinnhold på de ulike måltidene.

Måltidsforslagene gjengir vi her, i denne artikkelen: Kaloriberegning av måltid.

Slik øker du forbrenningen

Damer som danser

Lav forbrenning kan gjøre det vanskelig å gå ned i vekt. Heldigvis kan du med enkle grep få høyere forbrenning. Les mer om dette her: Slik øker du forbrenningen.

Slik kan du gå opp i vekt

Vegetarisk kosthold_ fullverdig_havregrøt.jpg

Den som lider av undervekt, får typisk ikke i seg nok kalorier til å dekke behovet kroppen har. Ofte medfører dette også at man lider av feilernæring - du får ikke i deg nok næringsstoffer som vitaminer, mineraler. Dette kan medføre flere ulemper for helsen.

I denne artikkelen kan du lese om hvordan du kan øke vekten - på en sunn måte:

Slik øker du vekten