Nyhetsartikkel

Fire av ti spiser alt på tallerkenen

En undersøkelse fra Storbritannia viser at fire av ti voksne spiser alt på tallerkenen, selv om de er mette.

Dette ifølge en pressemelding fra British Nutrition Foundation1 fra november 2021.

Funnene ble publisert i forbindelse med lansering av en oppdatert porsjonsguide.

Undersøkelsen de viser til fant at 41 prosent av voksne spiser alt på tallerkenen, selv om de er mette. Dette gjaldt særlig menn: 51 prosent av menn sa at de spiste alt, mens 31 prosent av kvinnene oppga det samme. 37 prosent av kvinnene sa at de lot det være igjen mat på tallerkenen hvis de ble mette før de hadde spist opp alt. Blant mennene var det 24 prosent som oppga det samme.

Les også: Større tallerkener gjør oss tykkere

Ville unngå å bli sulten igjen

Undersøkelsen fant også at de fleste - 80 prosent - tenkte på porsjonsstørrelsene når de laget mat. Noen (20 prosent) spiste store porsjoner for å unngå å bli sulten igjen for fort, og noen (23 prosent) laget porsjonen ut i fra hvordan de følte seg der og da.

Forskning viser at større porsjoner får folk til å spise mer. Det kan føre til at man får i seg flere kalorier enn man har behov for.

Ved inntak av usunn snacks - som sjokolade - lot 36 prosent anledningen, humøret eller sult avgjøre hvor mye de spiste. Kun 12 prosent av deltagerne nevnte at de spiste små porsjoner, tilsvarende omtrent 100 kalorier, når de spiste usunn snacks.

Les også: Ikke lurt å handle på tom mage

Bekymringsfullt

- Ettersom de fleste voksne i Storbritannia har overvekt eller fedme, er det bekymringsfullt at mange ikke kontrollerer porsjonene de spiser. Et balansert kosthold handler både om hva du spiser og hvor mye du spiser. Å forstå hva som er en fornuftig porsjon, er en nøkkelfaktor, sier Sara Stanner, som er Science Director i British Nutrition Foundation, i en uttalelse i pressemeldingen.

I pressemeldingen presenterte de også oppdaterte råd om porsjonsstørrelser. Fra før av vet man at få personer har tid til å veie mat de lager og serverer. De har derfor brukt hånden som målestokk for porsjoner. Det betyr også at større folk får større porsjoner enn mindre folk.

Lurer du på hvor stort kaloribehovet ditt er? Sjekk med denne kalkulatoren

Porsjonsstørrelser

Porsjonsstørrelsene de foreslår, inkluderer:

 • Frukt: en håndfull eller mer
 • Grønnsaker: tre spiseskjeer eller mer
 • Kornblanding: omtrent tre håndfuller
 • Tørket ris eller pasta: omtrent to håndfuller
 • Bakt potet: på størrelse med knyttneven
 • Kyllingbryst: Omtrent størrelsen på hånden din
 • Tørkede linser: Omtrent to håndfuller
 • Nøtter og frø: Omtrent mengden du får plass til i håndflaten
 • Cheddar (ost): Omtrent størrelsen på to tomler
 • Yoghurt: En liten boks eller fire spiseskjeer

 

Kilder

Referanser

 1. British Nutrition Foundation: New survey suggests that four in ten GB adults finish everything on their plates, - even if they are full! www.nutrition.org.uk