Nyhetsartikkel

Frokost før morgentrening øker forbrenningen

Liker du å trene om morgenen? En britisk studie viser at om man spiser frokost før morgentreningen, øker forbrenningen av karbohydrater og bedrer forbrenningen ved neste måltid.

Studien er liten, og inkluderer kun 12 britiske menn som trente en times sykling om morgenen.

Deltagerne spiste enten frokost to timer før trening - eller de ventet med å spise til etterpå. Frokosten før trening bestod av grøt med melk. 

Forskerne testet blodsukkernivåene og muskelglykogenivåene av de som deltok.

De fant at frokost før morgenøkta øker forbrenningen av karbohydrater under trening, og gir økt fordøyelse og forbrenning av karbohydrater/mat også inntatt etter trening eller til lunsj.

Les også: Ikke hopp over frokosten

Hvordan påvirker frokosten kroppen?

Forskningen er utført ved universitetet i Bath1, og publisert i tidsskriftet American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism.

Javier Gonzalez er en av forskerne bak studien. Han sier i en nyhetsmelding fra universitetet at dette er den første studien som undersøke hvordan frokost før trening påvirker hvordan kroppen responderer på måltider etter trening.

Les nyhetsmeldingen fra universitetet her

- Vi fant ut at i forhold til å hoppe over frokosten, vil det å spise frokost før trening øke hastigheten på å fordøye, absorbere og forbrenne karbohydrater som spises også etter trening. 

I tillegg fant altså forskerne ut at det å spise frokost før treningen fører til økt forbrenning av  karbohydrater under trening, og at dette er karbohydrater som ikke bare kommer fra frokosten som  ble spist, men også fra karbohydrater lagret i musklene som glykogen. Denne økningen i bruken av muskelglykogen kan forklare hvorfor det var raskere opptak av blodsukker i timene etter trening om man spiste frokost før trening.

Les også: Prediabetes - økt risiko for diabetes

Ønsker mer forskning

Forskerne understreker at det er behov for mer forskning som ser på hva det man spiser før trening har å bety for helsen for mennesker med økt risiko for diabetes type 2 og hjerte - og karsykdommer. 

Les også: Styrketrening - trene morgen eller kveld?t

Kilder

Referanser

  1. Edinburgh R, Hengist A, et.al. Pre-Exercise Breakfast Ingestion versus Extended Overnight Fasting Increases Postprandial Glucose Flux after Exercise in Healthy Men. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism 2018. doi.org