I følge britiske Medical Research Council har forskere funnet ut hvorfor dietter som er rike på protein, kan være et effektivt våpen i kampen mot kiloene. Forskningen viser at tarmhormonet peptid YY (PYY) har en nøkkelrolle i det å regulere appetitten - blant annet sammen med hormonene/peptidene glukagon-lik peptid-1 (GLP-1) og glukagon. Dette skjer ved at hormonet sender signaler som indikerer metthet til hjernen. Både hos overvektige/fete og hos normalvektige er det et kosthold rikt på proteiner som gir de høyeste nivåene av PYY, og den største sultreduksjonen.
Må ha PYY for å få effekt
Forskning på mus viser også at det motsatte er tilfelle. Dersom de fjerner musenes evne til å produsere dette hormonet, øker matinntaket. Musene som ikke kunne produsere hormonet, spiste mer enn normale mus og ble fete. Uten PYY hjalp det heller ikke med en proteinrik diett. Når musene fikk tilbake evnen til å produsere PYY, fikk de også tilbake metthetsfølelsen hormonet gir, og de gikk ned i vekt igjen.
Hvordan virker PYY?
PYY virker gjennom å hemme magesekkens bevegelighet (motilitet) og øker vann og elektrolyttabsorpsjonen i tykktarmen. PYY demper også utskillelsen av hormoner/enzymer fra bukspyttkjertelen. Hormonet PYY skilles ut av nevroendokrine celler i ileum og tykktarmen når vi spiser og demper matlysten. Det virker ved å forsinke tømningen av magesekken
Trenger flere studier
Det har allerede vært kjent en stund at proteinrike dietter kan være en effektiv måte å gå ned i vekt på, og til å holde på en sunn vekt, men frem til nå har årsaken til dette vært ukjent. Denne studien og senere studier tyder på at en økning av proteinrik mat i kostholdet kan hjelpe oss i kampen mot fedme. Likevel påpeker forskerne bak studien at det fortsatt er behov for både flere og større studier før proteinrike dietter kan bli anbefalt.