Informasjon

Hvilken slankediett er best?

Er det karbohydrater eller fett du bør kutte ned på når du skal slanke deg? Skal du spise flere eller færre proteinrike måltider? Oppskriften er enkel, mener forskerne.

Hva er den beste sammensetningen av fett, proteiner og karbohydrater i en slankediett? Rådene er motstridende, og det er ikke alltid lett å vite hvordan du bør spise for å bli kvitt kiloene.

Men ifølge en studie publisert i det medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine, er svaret enkelt: det spiller ingen rolle så lenge energiinntaket blir lavere enn energiforbruket.

Dietter under lupen

Et forskerteam fra USA ville finne ut den ideelle fordelingen mellom fett, proteiner og karbohydrater i en slankediett. De mente eksisterende studier på feltet hadde for sprikende resultater. Dessuten var de for kortvarige til å kunne fastslå noe. Forskerne valgte derfor selv å sammenlikne fettrike, fettfattige og proteinrike dietter, samt dietter med høyt eller lavt innhold av karbohydrater.

Spis riktig fett!

På diett i to år

Et tilfeldig utvalg med 811 overvektige personer ble delt inn i fire grupper og hver gruppe fikk en bestemt type diett. For eksempel var fordelingen av næringsstoffene fett, proteiner og karbohydrater i en av diettene slik: 20, 15 og 65%. I en annen var fordelingen 40, 15 og 45%. Alle matrettene i diettene var betegnet som sunne. Gjennom maten fikk deltakerne i seg store nok mengder av nødvendige næringsstoffer, vitaminer, fiber og mineraler. Studien varte i to år.

Proteinrik eller fettfattig mat?

Når det kommer til spørsmålet om hva slags slankediett som er best, er det stor uenighet blant leger, ernæringsfysiologer, kostholdseksperter og forskere. Noen mener flere proteiner er suksessoppskriften, mens andre mener man kun trenger å spise mindre fett og karbohydrater. Atkinslignende dietter består for eksempel av få karbohydrater og mye fett og protein. Men nå ser det ut til at det er flere veier til målet, og alle er like gode.

Trist med for lite karbohydrater

Kaloriene som teller

Resultatene viste at alle de fire forskjellige diettene var like vektreduserende. Det var ingen grupper som gikk vesentlig mer ned i vekt andre. Når det ikke er snakk om mangel på næringsstoffer, utgjør sammensetningen av fett, proteiner og karbohydrater lite i en slankediett. Så lenge energiinntaket er lavere enn energiforbruket, går man ned i vekt, er forskernes konklusjon. Dette er ikke noe nytt, men bekrefter hva man har antydet tidligere.

Oppskriften for vekttap er dermed enkel: forbrenner du flere kalorier enn du får i deg, går du ned i vekt. Det er kaloriene, og ikke sammensetningen av næringsstoffene, som har mest betydning når det kommer til slanking, ifølge forskningen.

Får støtte fra Norges idrettshøgskole

Ina Garthe er doktorgradsstipendiat på idrettsmedisinsk avdeling ved Norges idrettshøgskole. Hun arbeider nå med å evaluere vektreduksjonsregimer på toppidrettsutøvere.

- Ja, vi (Norges idrettshøgskole, journ. anm.) er enige om at en vektreduksjon er et enkelt regnestykke, men det bør også nyanseres noe. Et eksempel kan være at et vektreduksjonsregime hos en toppidrettsutøver vil være annerledes enn et regime for en overvektig med rolig livsstil og insulinresistens.

Garthe forklarer at en idrettsutøver vil ha et større behov for karbohydrater og proteiner for å opprettholde treningsmengden og redusere tap av muskelmassen. En overvektig person med insulinresistens vil derimot ikke ha et like stort behov for karbohydrater og kan derfor spise mere proteiner og fett.

Les hva doktorgradstipendiat Ina Garthe fra Norges idrettshøgskole mener er det beste kostholdet for slanking

Vil du vite mer?