Nyhetsartikkel

Hvordan redusere sukker i kostholdet?

Verdens helseorganisasjon (WHO) ønsker at befolkningen skal halvere sukkerinntaket for å bekjempe overvekt og livsstilssykdommer. Hva kan du selv gjøre for å klare dette?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Myndighetene har rådet oss til at sukker ikke bør utgjøre mer enn 10 prosent av det totale energinivået vårt. Men i retningslinjer fra WHO anbefales det en reduksjon i disse anbefalingene - at sukker kun bør utgjøre fem prosent av det totale inntaket av energi.

Men hvor mye er dette? Og hvilke grep kan man ta for å redusere inntaket av søtt?

Et inntak av 5 prosent sukker tilsvarer rundt 25 gram (seks teskjeer) av sukker i døgnet for en frisk voksen. WHOs foreslåtte grenseverdier gjelder for alle typer sukker - også "skjult" sukker som tilsettes i næringsmidler av produsenter, samt sukker som er naturlig tilstede i fruktjuice og honning.

Ifølge WHO er det en økende bekymring for forbruket av sukker - spesielt i form av sukkerholdige drikker. Det er fordi dette kan føre til redusert inntak av ernæringsmessig bra mat, og at en økning i det totale kaloriinntaket fører til vektøkning. Dette kan i sin tur øke risikoen for tilstander som kardiovaskulær sykdom og diabetes.

Les også: Hva er sunn vekt?

Tilsatt sukker tilfører utelukkende energi og har utover det nytelsesmessige ingen positive effekter for helsen. Et for høyt kaloriinntak medfører at sukker lagres i kroppen som fett. I vår artikkel Sukkerets helsemessig betydning, kan du blant annet lese om at en kost som er rik på sukker i flytende form, synes å øke risikoen for utvikling av fedme mer enn en kost som er rik på sukker i fast form

En studie som ble publisert i The New England Journal of Medicine i 2012, viser en klar forskjell på vektøkning hos barn som drakk sukkerholdig drikke, og barn som drakk leskedrikk med kunstige søtningsmidler.

Les med om denne studien i artikkelen: Barn, leskedrikk og vektøkning

Tips til å kutte sukker

WHO påpeker at mye av sukkeret vi spiser og drikker er " skjult" i bearbeidet mat som er vanligvis ikke blir sett på som godteri. For eksempel inneholder en spiseskje ketchup rundt 4 gram (rundt en teskje) sukker.

En liten boks med brus inneholder opp til 40 gram (rundt 10 teskjeer) sukker.

Britiske NHS - National Health Service - har listet opp noen tips om hvordan du kan redusere inntaket av sukker:

  • I stedet for sukkerholdig brus og juice, gå for vann eller usøtet fruktjuice (tynn ut juicen for barn slik at sukkeret blir ytterligere redusert).
  • Bruker du sukker i varm drikke eller i frokostblandingen, kan du forsøke å redusere mengden gradvis.
  • Liker du honning eller syltetøy på brødskiva? Hva med å bytte ut med banan?
  • Sjekk ernæringsetiketten på produktene du handler for å finne ut hvilke matvarer som ikke er tilsatt så mye sukker.
  • Prøv å halver sukkeret du bruker i oppskriftene dine. Ofte fungerer det helt fint.
  • Ikke velg frokostblandinger som er tilsatt sukker eller honning.

Ernæringsetiketter kan altså fortelle deg hvor mye sukker maten inneholder. Se etter "karbohydrater (hvorav sukkerarter)" på ernæringsetiketten.

  • Det er mye sukker i matvaren hvis det er over 22 gram sukker eller mer per 100 gram.
  • Det er lite sukker i matvaren hvis det er 5 gram sukker eller mindre mer 100 gram.

Sukkeret som blir beskrevet på etiketten er den totale mengde sukker i maten - også sukker fra frukt og melk. Maten som inneholder sukker fra frukt og melk, vil være et sunnere valg enn maten som er tilsatt mye sukker - selv om de to matvarene inneholder den samme totale mengde sukker. Sjekk ingredienslisten for å se hvor sukkeret kommer fra.

Les også: Gode vaner - mindre overvekt

Neste side