Myndighetene har rådet oss til at sukker ikke bør utgjøre mer enn 10 prosent av det totale energinivået vårt. Men i retningslinjer fra WHO anbefales det en reduksjon i disse anbefalingene - at sukker kun bør utgjøre fem prosent av det totale inntaket av energi.
Men hvor mye er dette? Og hvilke grep kan man ta for å redusere inntaket av søtt?
Et inntak av 5 prosent sukker tilsvarer rundt 25 gram (seks teskjeer) av sukker i døgnet for en frisk voksen. WHOs foreslåtte grenseverdier gjelder for alle typer sukker - også "skjult" sukker som tilsettes i næringsmidler av produsenter, samt sukker som er naturlig tilstede i fruktjuice og honning.
Ifølge WHO er det en økende bekymring for forbruket av sukker - spesielt i form av sukkerholdige drikker. Det er fordi dette kan føre til redusert inntak av ernæringsmessig bra mat, og at en økning i det totale kaloriinntaket fører til vektøkning. Dette kan i sin tur øke risikoen for tilstander som kardiovaskulær sykdom og diabetes.
Les også: Hva er sunn vekt?
Tilsatt sukker tilfører utelukkende energi og har utover det nytelsesmessige ingen positive effekter for helsen. Et for høyt kaloriinntak medfører at sukker lagres i kroppen som fett. I vår artikkel Sukkerets helsemessig betydning, kan du blant annet lese om at en kost som er rik på sukker i flytende form, synes å øke risikoen for utvikling av fedme mer enn en kost som er rik på sukker i fast form
En studie som ble publisert i The New England Journal of Medicine i 2012, viser en klar forskjell på vektøkning hos barn som drakk sukkerholdig drikke, og barn som drakk leskedrikk med kunstige søtningsmidler.
Les med om denne studien i artikkelen: Barn, leskedrikk og vektøkning
Tips til å kutte sukker
WHO påpeker at mye av sukkeret vi spiser og drikker er " skjult" i bearbeidet mat som er vanligvis ikke blir sett på som godteri. For eksempel inneholder en spiseskje ketchup rundt 4 gram (rundt en teskje) sukker.
En liten boks med brus inneholder opp til 40 gram (rundt 10 teskjeer) sukker.
Britiske NHS - National Health Service - har listet opp noen tips om hvordan du kan redusere inntaket av sukker:
- I stedet for sukkerholdig brus og juice, gå for vann eller usøtet fruktjuice (tynn ut juicen for barn slik at sukkeret blir ytterligere redusert).
- Bruker du sukker i varm drikke eller i frokostblandingen, kan du forsøke å redusere mengden gradvis.
- Liker du honning eller syltetøy på brødskiva? Hva med å bytte ut med banan?
- Sjekk ernæringsetiketten på produktene du handler for å finne ut hvilke matvarer som ikke er tilsatt så mye sukker.
- Prøv å halver sukkeret du bruker i oppskriftene dine. Ofte fungerer det helt fint.
- Ikke velg frokostblandinger som er tilsatt sukker eller honning.
Ernæringsetiketter kan altså fortelle deg hvor mye sukker maten inneholder. Se etter "karbohydrater (hvorav sukkerarter)" på ernæringsetiketten.
- Det er mye sukker i matvaren hvis det er over 22 gram sukker eller mer per 100 gram.
- Det er lite sukker i matvaren hvis det er 5 gram sukker eller mindre mer 100 gram.
Sukkeret som blir beskrevet på etiketten er den totale mengde sukker i maten - også sukker fra frukt og melk. Maten som inneholder sukker fra frukt og melk, vil være et sunnere valg enn maten som er tilsatt mye sukker - selv om de to matvarene inneholder den samme totale mengde sukker. Sjekk ingredienslisten for å se hvor sukkeret kommer fra.
Les også: Gode vaner - mindre overvekt