Nyhetsartikkel

Ikke lurt å handle på tom mage

Å handle på tom mage kan fort føre til usunne valg.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser en studie publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine.

Studien, som er utført ved Cornell University, viser at sultne dagligvarekunder i større grad enn andre handler matvarer med høyt innhold av kalorier1.

Forskerne utførte to eksperimenter. I den ene studien deltok sekstiåtte mennesker som alle ble bedt om å være sultne da undersøkelsen startet. Noen av deltagerne fikk mat før de begynte, slik at de ikke skulle føle seg sulten. Deretter gikk alle deltakerne på handlerunde i en simulert onlinebutikk uten priser. I matbutikken kunne de velge mellom varer med både høyt og lavt kalorinnhold, inkludert meieriprodukter, snacks og kjøtt.

Det viste seg at de som var sulten, puttet flere matvarer med høyt kaloriinnhold i kurven enn de som fikk litt å spise før handlingen startet.

Les hele studien i JAMA Internal Medicine

Forskerne skriver i rapporten at det å faste kan være både tilsiktet eller utilsiktet, men at det er veldig vanlig. Å faste kan være selvpålagt i form av slanking, religiøse faster eller på grunn av en hektisk hverdag. De skriver også at det har vært lite oppmerksomhet rundt hvordan faste påvirker sammensetningen av folks matvalg.

Les også: Overvekt og kosthold - bli mett!

Betydning for folkehelsen

Det andre eksperimentet fulgte 82 personer som handlet på ulike tider på døgnet. De som handlet mellom 16.00-19.00 - en tid mange er sultne - kjøpte i langt større grad mat med mange kalorier sammenlignet med de som handlet på en tid mange ofte er mette – nemlig etter lunsj.

Årsaken til dette kan ifølge forskerne være at når vi er sultne, tror hjernen vår at vi trenger mat med høyt kaloriinnhold for å få den energien vi trenger. Tidligere forskning viser at en faste på 18 timer gjerne fører til denne oppførselen - at mangelen på mat øker aktiviteten som omhandler belønning i hjernen. Med andre ord: Usunn mat appellerer til hjernen når magen er tom. Denne nye studien antyder at bare det å hoppe over ett måltid, eller gå å handle mat før lunsj eller middag, kan føre til at vi kjøper mindre sunn mat.

Ifølge forfatterne av studien har dette betydning for folkehelsen. Mange hopper gjerne over et måltid hvis dagen er travel, eller man ønsker å gå ned i vekt. Med denne studien som bakteppe, vil det med andre ord være en dårlig idé å hoppe over et målitd om målet er å gå ned i vekt - kanskje vil man kompensere med å kjøpe mat med høyt kaloriinnhold under handleturen.

Les også. Stort fat - mer mat

Spis litt før handlerunden

Forskerne fra Cornell University fant altså ut at de sultne deltagerne valgte et større antall produkter med høyt kaloriinnhold, men det totale antall matvarer ble ikke endret. Det samme skjedde i eksperimentet der forsøkspersonene handlet på ulike tidspunkt på dagen.

Forskerne skriver i sin konklusjon at selv det å la være å spise i korte perioder kan føre til at folk endrer valgene sine og går for mindre kalorifattige matvarer. De skriver at dette kan ha viktige helsemessige konsekvenser og at folk bør være mer forsiktige med sine valg og kanskje unngå valgsituasjoner når de er sultne. Å ta et lite mellommåltid rett før handleturen kan være en god idé.

Les også: Sunn mat i handlekurven

Kilder

Referanser

  1. Tal A, Wansink B . Fattening Fasting: Hungry Grocery Shoppers Buy More Calories, Not More Food. JAMA Intern Med 2013.