Informasjon

Ikke nok å ta slankemedisin

Det er liten vits i å bruke slankemedisin dersom du ikke endrer matvanene dine. - En restriktiv holdning til matinntaket må alltid være grunnelementet i vektreduksjon, sier forsker Mette Svendsen.

- Hovedelementene i enhver kostbehandling for vektreduksjon er endring i kost- og mosjonsvaner. Men noen trenger hjelp av et medikament for opprettholde endringer i spiseatferd og kosthold, sier forsker Mette Svendsen til Nhi.no.

Liten effekt alene

Orlistat er virkestoffet i slankemedisiner som Xenical og Alli. Behandling med orlistat er betinget av samtidig behandling med lavkaloridiett, ifølge Statens legemiddelverk.

Mette Svendsen har blant annet sett på behandling av fedme med orlistat i sitt doktorgradsarbeid. Til daglig arbeider hun som klinisk ernæringsfysiolog på Ullevål universitetssykehus.

- Effekten vil knapt være merkbar dersom du benytter orlistat uten å endre matinntaket til et magrere kosthold. Derfor anbefales bare medikamenter med orlistat som en hjelp for å opprettholde et anbefalt kosthold, sier Svendsen.

Les også: Hvilken slankediett er best?

Hindrer fettopptak

Medikamenter med orlistat gjør at omtrent 30 prosent av fettet i maten du spiser ikke blir tatt opp i tarmen.

- Et høyt inntak av fett medfører mye fett i tarmen. Konsekvensen kan bli fettaktig diaré. Ved et lavt inntak av fett i kostholdet, vil vanligvis ikke slike bivirkninger forekomme.

Mette Svendsen og kolleger undersøkte om den ubehagelige bivirkningen diaré kunne endre pasientenes matvaner betraktelig. Studien ble publisert i Journal of Human Nutrition and Dietetics, som gis ut av Den britiske foreningen for kostholdsvitenskap.

Resultatene viste at det ikke var noe forskjell på spiseatferden og fettinntaket mellom gruppen som fikk orlistat og gruppen som fikk placebo (juksepille). Alle pasientene deltok i et vektbehandlingsprogram og gikk like mye ned i vekt.

Det betyr at pasienter som har fått ernæringsveiledning neppe endrer spisevaner fordi de bruker orlistat.

Medikamentelt hjelpemiddel

Klinisk ernæringsfysiolog Mette Svendsen forklarer at medikamenter med orlistat kan være gode hjelpemidler når det er vanskelig å følge dietten.

- Alli kan være aktuelt for å hindre vektoppgang ved røykeslutt og i perioder med nedsatt fysisk aktivitet på grunn av skade eller sykdom, mener hun.

Slankemedisinen Alli kan nå kjøpes uten resept på norske apotek. Det er første gang et reseptfritt legemiddel får felles europeisk godkjennelse, skriver Statens legemiddelverk.

- Det kan være et alternativ for personer som vet at de også må legge om kosten for at medisinen skal gi effekt, mener Svendsen.

Alli kan brukes til behandling av overvektige voksne pasienter som har kroppsmasseindeks (KMI) større eller lik 28 kg/m2, ifølge Statens legemiddelverk.

Beregn din kroppsmasseindeks med vår KMI-kalkulator

Varig endring er veien

Prinsippet bak vektreduksjon er enkelt. For å gå ned i vekt, er det viktig at energiinntaket er lavere enn forbruket. Men varig endring av kostholdet er vanskelig.

- Det er mange årsaker til at det kan være vanskelig å opprettholde endring av spisevaner fordi det er mange andre ting i livet som også står i fokus. Det kan være vanskelig i ferier og i forbindelse med sosiale sammenkomster.

Ifølge Mette Svendsen er kjennetegnet på de som lykkes er at de opprettholder behandlingen og passer på kostholdet.

Les også: Velg dietten som passer deg

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Svendsen M, Helgeland M, Tonstad S. J Hum Nutr Diet 2009; 22: 55-63.
  2. Statens legemiddelverk. Orlistat (Xenical). Statens legemiddelverk 2005; www.legemiddelverket.no
  3. Statens legemiddelverk. Alli - legemiddel mot fedme. Statens legemiddelverk 2008; www.legemiddelverket.no