Nyhetsartikkel

Ned i vekt med medisiner

Legemiddelet liraglutid kan føre til at sterkt overvektige personer på diett enklere går ned i vekt.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En ny studie gir håp til overvektige. Et forskningsresultat som nylig er offentliggjort i tidsskriftet the Lancet, viser at liraglutid kan hjelpe overvektige til å bli kvitt uønskede kilo.

564 personer i alderen 18 - 64 år med en BMI på mellom 30 og 40 deltok i undersøkelsen, som varte i over 20 uker. Studien var et samarbeid mellom forskere ved Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, og produsenten av legemiddelet, Novo Nordisk.

Les også: Dette er overvekt

Størst vekttap

Resultatene viser at personene som inntok det aktuelle legemiddelet, kombinert med å spise sunt og drive fysisk aktivitet, hadde et større vekttap enn gruppen som fikk placebo og kun hadde et sunt kosthold kombinert med trening.

Les også: Kunsten å holde seg mett

76 prosent av de overvektige som fikk liraglutid, hadde et vekttap på mer enn fem prosent. Til sammenligning oppnådde 30 prosent av placebogruppen tilsvarende vekttap.

Da forsøket startet, var en tredjedel av deltagerne i forstadiet til å utvikle type 2- diabetes. Liraglutid reduserte denne gruppen med opp mot 96 prosent. Forskerne påpeker at legemiddelet ga bivirkninger som kvalme og oppkast, men at dette var kun forbigående fenomener.

Ikke liraglutid alene

- Alt i alt tilbyr liraglutid nye muligheter for behandling av overvekt – og gir bedre resultater sammenlignet med preparatene som er på markedet i dag. Men man må imidlertid ikke behandle med liraglutid alene. På lik linje med de andre behandlingsmetodene, blir resultatet best hvis man også inkluderer sunn diett og fysisk aktivitet i kampen mot kiloene, sier professor dr.med Arne Astrup i en pressemelding fra Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Les også: Generelle råd om kosthold og forbrenning

Astrup har stått i spissen for studien. Ifølge danske Dagens Medicin, var Astrup forskeren som for over ti år siden påviste at tarmhormonet GLP-1, som liraglutin er basert på, er et metthetshormon som meddeler hjernen at nå er det ikke nødvendig å spise mer.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. The Lancet, online: Effects of liraglutide in the treatment of obesity: a randomised, double-blind, placebo-controlled study.
  2. www.dagensmedicin.dk