Rådene om hvordan man skal gå ned i vekt, utgjør for mange en jungel det til slutt blir umulig å navigere seg i. For de fleste vil et sunt kosthold være tilstrekkelig for å bevare en normal vekt, likevel må det kanskje for enkelte en mer spesiell diett til for å unngå overvekt. Forskerne har også snudd oppmerksomheten mot kosthold og hvordan man kan gå ned i vekt, og nå gir en ny, dansk studie1 sterke bevis på hva som fungerer, og hva som ikke gjør det.
Resultatene er nylig offentliggjort i det videnskapelige tidsskriftet New England Journal of Medicine.
Hva fungerer best?
Studien er omfattende og innkluderte 772 familier, noe som utgjør 938 voksne og 827 barn. Dette er dermed verdens mest omfattende kontrollerte loddtrekningsstudie.
- Studien viser at de nåværende kostrådene ikke er gode nok til å forebygge vektøkning hos overvektige. Skal man holde vekten og unngå å legge på seg igjen etter en slankekur, må man velge riktig kosttype, sier Thomas Meinert Larsen fra Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet, som er en av forfatterne bak studien.
Studien bekrefter at man må kutte ned på fine, raffinerte stivelseskalorier som hvitt brød og polert ris og i stedet spise en proteinrik kost med flere magre kjøtt- og meieriprodukter og bønner hvis man skal gå ned i vekt.
Forskerne gjennomførte studien på følgende måte:
De 938 voksne - som alle var overvektige - gjennomførte en slankekur på åtte uker. I snitt gikk de ned 11 kilo i vekt. Deretter ble de ved loddtrekning fordelt på fem ulike fettfattige dietter de skulle følge i seks måneder. De ulike diettene inneholdt:
1. Mat med lavt proteininnhold og høy glykemisk indeks.
2. Mat med lavt proteininnhold og lav glykemisk indeks.
3. Mat med høyt proteininnhold og lav glykemisk indeks.
4. Mat med høyt proteininnhold og høy glykemisk indeks
5. Mat som fulgte gjeldende offisielle kostholdsanbefalinger.
Glykemisk indeks viser karbohydratenes evne til at heve blodsukkeret. Hvis en matvare har lav glykemisk indeks (LGI), betyr det at blodsukkeret stiger langsommere, og til et lavere nivå sammenlignet med matvarer med en høy glykemisk indeks.
Les også: Hva er glykemisk indeks?
Ved å teste ut de ulike diettene skulle forskerne finne ut hvilket kosthold som var best egnet til å forebygge at forsøkspersonene la på seg igjen. Under hele prosjektet fikk familiene veiledning av kostholdseksperter samtidig som de tok blodprøver og leverte urinprøver.
Studien er gjennomført i åtte europeiske forskningssentre. Formålet har vært å sammenligne de offisielle kostrådene i Europa, med en kost sammensatt etter den nyeste viten om proteiner og karbohydraters betydning for regulering av appetitten.
Les også: Proteiner er kroppens byggestener