Informasjon

Overvekt og kosthold - når du skal ut for å spise

Det er ikke enkelt å unngå fristelser.

Illustrasjonsfoto

Hopp til innhold

Må jeg unngå alle fristelser?

Uansett hvor du er sammen med andre mennesker, står det gjerne et kakestykke, en brus eller noe annnet fristende på bordet. Ekstra vanskelig blir det når det er høytid eller andre festlige anledninger - og du har bestemt deg for å spise mindre. Følgende kan kanskje være til hjelp

Du kan fortsatt spise noe søtt!

  • Dessert og kaker smaker godt, men trenger alle måltider en søt avslutning?
  • Forsyn deg med mindre porsjoner - eller kanskje bare en gang? Husk at metthetsfølelsen ikke kommer mens du spiser, men noen minutter etterpå.
  • Lettbrus er bedre enn vanlig brus
  • Småsulten? Spis heller frukt mellom lunsj og middag

Det er forskjell på godteri

Skal du unne deg litt godteri, velg helst en type som hovedsakelig inneholder sukker. For eksempel tørket frukt, vingummi, skumgodt, drops, sorbet og lakris. Unngå godteri som inneholder både fett og sukker, for eksempel sjokolade, kjeks, småkaker, fløteis, wienerbrød, chips og marsipan.

Kos deg når du skal ut å spise

Noen av livets store prøvelser opplever du når du sitter med menyen i fanget og skal styre klar av de største fristelsene. Tenk deg om og velg retter med lavt fettinnhold. Andre tips kan være

  • Ikke vær skrubbsulten når du skal ut å spise
  • Drikk et glass vann før måltidet, det fyller.
  • Velg en forrett med lite fett, for eksempel suppe eller salat og husk brød.
  • I stedet for forrett og så hovedrett, hva med to forretter etter hverandre?
  • Tenk på hva du kan spare ved å velge grillede, kokte og ovnsstekte retter - fremfor friterte, pannestekte og gratinerte.
  • Be kelneren om å få sausen, smøret og dressingen i en egen skål. På den måten kontrollerer du selv hvor mye - eller hvor lite - du spiser.
  • Velg retter med hovedsakelig grønnsaker og frukt til forrett og dessert.

Kos deg med drikkevarene

Velg vin og øl, helst lettøl. Husk vann til vinen. Det er ikke alle som tenker på det, men alkohol inneholder kalorier. Begrens derfor ditt inntak av vodka, gin, whisky, akevitt og konjakk. Vær spesielt forsiktig med søte drinker som likører og longdrinks.

Kos deg med maten du lager

  • Kokeboken er full av oppskrifter. Noen av dem har mindre fett og sukker. Bruk dem!
  • Står det et helt egg i oppskriften? Prøv med to eggehviter i stedet.
  • På apoteket får du kjøpt et hefte (50 kr,-) om fristende gjærbakst med lite fett og sukker.

Restaurantguiden

Etter hvert som vi nordmenn er blitt flinkere til å gå ut og spise, har tilbudet økt, spesielt innen det vi kaller etnisk mat. Her er det mye å glede seg over, selv for deg som har tenkt å legge om kostholdet.

Det kinesiske kjøkken

Velg supper, kokt ris, nudler, kylling/ biff/ skalldyr/ fisk med grønnsaker, soyasaus eller østers/ ansjos- saus. Vær forsiktig med friterte sursøte retter, stekt ris, Szechuanretter (for eksempel sprøstekt and), egg-foo og lobster saus som gjerne inneholder mye fett. Sautert mat har mer fett enn dampkokt. Når du kommer til desserten, velg fruktsalater fremfor friterte frukter (eks. banan) og is.

Det japanske, thailanske og vietnamesiske kjøkken

Spesielt thailansk mat er fettfattig, pass bare på de rettene som inneholder karri, da får du gjerne fløte på kjøpet. Vær ellers forsiktig med friterte retter som tempura.

Det italienske kjøkken

Velg de fristende salatene eller pastarettene med tomatsaus. Vær forsiktig med hvitløksbrød, innbakt pizza, ekstra ost, pasta med smør og fløtesaus (i retter som Parmigiana, Scallopini og Spaghetti Carbonara). Til dessert nyter du fruktsalater og sorbeter fremfor tiramisu og kaker. Den italienske isen inneholder lite fett, men har mye sukker.

Det indiske og pakistanske kjøkken

Her bør du velge retter som kokt ris, tikka retter, dal retter, løksalat, nan brød, kylling shaslik, grønnsakcurry, chabati, tandooriretter og chutney. Kjøkkenet bruker generelt mye smør, nøtter, fløte og yoghurt. Vær derfor forsiktig med paulau-ris, poppadum, pararha, briani-retter, kormaretter og fritert mat som bhajias, samosa og puris.

Det meksikanske kjøkken

Velg krydret kylling, ris og bønner, maistortillas (ikke fritert) og salat, fremfor ost, avocado, tortilla chips, tostada, friterte og gratinerte retter.

Det greske kjøkken

Det smarteste er å spise salat, tzatziki, grillet fisk eller kjøtt og pitabrød. Unngå hummus, taramassalata, stifado, moussaka, baklava, halva og feta ost.

Det franske kjøkken

Velg supper, grillet kjøtt og fisk, dampede grønnsaker, grønn salat og posjert frukt. Vær forsiktig med patè, fete sauser, mosteretter, coq au vin, stekte poteter, tarte tatin.

Gatekjøkken

Når du besøker veikroer og gatekjøkken, se opp for stekt og fritert mat. Be om å få saus, smør og dressing for seg selv.

Vil du vite mer?

Kostholdsplanleggeren

Kostholdsplanleggeren er et verktøy utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet. Verktøyet er gratis å bruke, og det kan hjelpe deg å finne næringsverdien i ulike matvarer, sammenligne matvarer, eller lage egne ukesmenyer. Verktøyet gir deg oversikt over ditt energiinntak, og om fordelingen av energikilder er gunstig eller bør justeres. På siden velger du en profil som er tilpasset deg, ut i fra kjønn, aktivitetsnivå og alder. Du kan også finne forslag til ferdige ukemenyer.