Informasjon

Overvekt og kosthold - mat gjennom dagen

Spis oftere, men mindre per gang. Vi anbefaler tre hovedmåltider og to mellommåltider.

Illustrasjonsfoto

Hopp til innhold

Når og hvordan skal jeg spise?

  • Planlegg måltidene på samme måte som du planlegger innkjøp av mat. Husk å legge handleturen til etter at du har spist.
  • Smarte pålegg er oster med mindre enn 17% fett, kylling, kalkun, kokt skinke eller spekeskinke uten fett, tunfisk, 3% leverpostei, fiskepudding, makrell i tomat, frukt og grønnsaker, syltetøy, honning og lettmargarin. Men smør tynt på.
  • Drikk mye vann, gjerne to liter om dagen. Drikk 1 glass juice eller 1 glass lett/ ekstra lett melk begrenset til 2 måltider om dagen.
  • Smarte mellommåltider er frukt, grønnsaker (Husk fem om dagen!), knekkebrød/ brød med magert pålegg eller lett-yoghurt.
  • Til middag er det best med fisk, gjerne to ganger i uka. Kylling er også bra (uten skinnet), og likeså kjøtt med lite fett. Farseprodukter og pølse inneholder mye fett og bør begrenses.
  • Lager du maten selv, så er det smarteste å koke, dampe, ovnsbake og grille. Mikrobølgeovnen er også bra. Steking i panne gjør at maten tiltrekker seg fett. Vil du likevel gjøre det, så bruk teflonpanne.

Har du lyst på noe søtt?

Når du skal unne deg noe søtt, spis heller frisk og tørket frukt, formkake, hvetebolle, rullekake med lettsyltetøy, sorbet, yoghurt-is, tørre kjeks, vafler, grønnsaker med salsasaus, popcorn eller potetlompe.

Husk fem grønnsaker om dagen!

Vil du vite mer?

Kostholdsplanleggeren

Kostholdsplanleggeren er et verktøy utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet. Verktøyet er gratis å bruke, og det kan hjelpe deg å finne næringsverdien i ulike matvarer, sammenligne matvarer, eller lage egne ukesmenyer. Verktøyet gir deg oversikt over ditt energiinntak, og om fordelingen av energikilder er gunstig eller bør justeres. På siden velger du en profil som er tilpasset deg, ut i fra kjønn, aktivitetsnivå og alder. Du kan også finne forslag til ferdige ukemenyer.