Nyhetsartikkel

Slik øker du forbrenningen

Lav forbrenning kan gjøre det vanskelig å gå ned i vekt. Heldigvis kan du med enkle grep få høyere forbrenning.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange tror at det å ha lav forbrenning kan tilskrives flaks eller uflaks, eller at det har medisinske årsaker. Det er imidlertid sjelden medisinske årsaker til lav forbrenning. Sykdommer som kan føre til lavere forbrenning, er Cushings syndrom - overaktivitet i binyrebarken, eller lavt stoffskifte - det vil si nedsatt funksjon i skjoldkjertelen.

Mange skylder på lav forbrenning når de legger på seg, men kroppen balanserer forbrenningen for å møte dine behov. Stort sett skyldes vektøkning at du inntar flere kalorier enn kroppen din klarer å bruke. For å gå ned i vekt må du innta færre kalorier enn du bruker, bruke mer kalorier enn du inntar, eller - kanskje helst - kombinere dette. Forbrenningen din øker - eller reduseres - i takt med ditt aktivitetsnivå.

Tap av muskler gir lavere forbrenning

Kroppens forbrenning handler om prosessen hvor kroppen bruker det du spiser og drikker til å lage energi. I alle kroppens celler pågår kontinuerlig kjemiske prosesser som frigjør varme. Varme er sluttproduktet av så og si all energi som blir produsert i kroppen. Denne forbrenningen er knyttet opp mot vekten, fordi det å spise mer enn du trenger, gir et overskudd av energi som blir lagret i kroppen som fett. Du bruker også energi når du hviler, for å opprettholde kroppens grunnleggende energibehov. Dette er energien som brukes til å puste, justere hormonnivå, til vekst, cellereparasjon og så videre. Dette kalles hvileforbrenning (basalforbrenning).

For å si noe om energiforbuk, brukes måleenheten kalorier. En kalori er den mengden varme som behøves for å øke temperaturen på ett gram vann med én grad. En kalori er en altfor liten enhet å bruke til vanlig, derfor brukes vanligvis måleenheten en kilokalori (kcal), som utgjør 1000 kalorier. Det som avgjør hvileforbrenningen, er vekt og hvor mye muskler du har. En mann som veier 70 kg og ligger i sengen hele dagen, forbruker omtrent 1650 kcal. om dagen. Å spise og fordøye mat øker energiforbruket med 200 kcal eller mer. Dersom samme mann ligger til sengs hele dagen, men spiser, øker forbrenningen hans til cirka 1850 kcal. Sitter han i en stol hele dagen, spiser, men trener ikke, så øker energiforbruket til 2000-2250 kcal. Deretter øker energiforbruket i takt med den aktiviteten som utføres. Å gå i trapper krever for eksempel 17 ganger mer energi enn å sove.

Menn har ofte mer muskler enn kvinner, og dermed en høyere hvileforbrenning. Gener kan spille inn på forbrenningen, men dette er ikke fullt ut forstått. Det man vet er at gener har betydning for muskelstørrelse og evne til å bygge muskler - som påvirker forbrenningen.

Når vi blir eldre, mister vi muskelmasse. Dette fører til lavere forbrenning i hvile. Hvileforbrenningen din utgjør cirka 60-75 prosent av kaloriene du forbrenner hver dag.

Ofte er personer som blir sagt å ha høy forbrenning, bare mer aktive og urolige enn andre.

Neste side