Nyhetsartikkel

Større tallerkener gjør oss tykkere

For 30 år siden var ikke bare porsjonene mindre, men også serviset, handlevognene, potetgullposene - og kroppene. Forskning viser at større tallerkener får oss til å spise mer.

Tenk bare på hva som var vanlig størrelse på muffins for 30 år siden, og hva som er vanlig størrelse i dag. Eller størrelsen på kjeks, hamburgere, pizzastykker, godteriposer, potetgullposer, brusflasker - og svært mange andre populære snacks-, drikke- og matretter.

Mange synes det er vanskelig å spise sunne porsjoner, fordi de ikke vet hva en sunn porsjon er. I noen tilfeller står det på restaurantmenyen at det er en ekstra stor porsjon, men det er ikke alltid at det er tydelig merket. I butikken finner vi familiepakninger og andre store pakninger som gjør at produsentene kan selge mer, og vi kjøper mer.

Ifølge en analyse (av 60 studier) som ble publisert i 2015, spiser vi mer når vi får større porsjoner, større tallerkener og annet stort servise. Vi spiser mer enten vi er tynne eller overvektige, og om vi er sultne eller ikke sultne. Så lenge porsjonene er store, er sjansen stor for at vi overspiser.

Litt ekstra her og litt ekstra der ...

National Institutes of Health har laget en artikkel som handler om porsjonsutviklingen de siste 20-30 årene. Riktignok er porsjonene i USA fortsatt større enn de norske porsjonene på mange områder, men vi kommer etter. En muffins i det som var vanlig størrelse for 30 år siden, inneholdt cirka 210 kcal. Store amerikanske muffins som er populære i dag, inneholder hele 500 kcal. Tidligere var vanlig størrelse og kaloriinnhold på en kopp kaffe med helmelk og sukker, cirka 50 kcal. En stor kaffe mokka, med steamet helmelk og sjokoladesaus/mokkasirup, inneholder i dag omtrent 250-350 kcal.

Kjøpte du en vanlig cheeseburger på 1990-tallet, inneholdt den 333 kcal. Dagens større cheeseburger gir hele 590 kcal. Differansen utgjør hele 257 kcal. Det vil si at du må trene styrke i omtrent en og en halv time for å forbrenne de ekstra kaloriene.

En voksen som inntar så lite som 100 kcal for mye per dag, vil i løpet av ett år legge på seg en halv til en og en halv kilo. På den annen side har en metaanalyse funnet at det å redusere eksponering for store porsjoner, store pakker og store serviser, kan redusere det daglige kaloriinntaket med opp til 230 kcal. Deltagerne i metaanalysen var engelske barn og voksne.

Du trenger ikke spise opp alt

Forskning viser at større porsjoner får oss til å spise mer. Dersom du sliter med vekten, og lett blir lurt av større tallerkener, porsjonspakker og andre fristelser, kan disse rådene være nyttige:

  • Sørg for å ha et servise med tallerkener som ikke er store. Tallerkenene som bestemor brukte, har nok en riktigere størrelse enn moderne serviser. Mange har en tendens til å fylle opp tallerkenen. Har du store tallerkener, kan det føre til at du spiser mye mer enn dersom du har mindre tallerkener.
  • Server middagen på tallerkenen, fremfor å la hele middagsgryten stå på bordet. La resten av maten stå på kjøkkenbenken. Dersom du må reise deg for å forsyne deg på nytt, er sjansen mindre for at du spiser for mye.
  • Be om å få en ekstra tallerken dersom du får utlevert en stor porsjon på en restaurant. Del måltidet i to, og vurder underveis om du trenger den andre halvparten. Hvis du er mett, kan du for eksempel be om å få med deg resten av maten hjem.
  • Kjøp en liten boks med popcorn istedenfor en stor boks, neste gang du er på kino. Del den med en venn.
  • En porsjon med kjøtt, fisk eller fugl, skal være omtrent like stor som en kortstokk. En porsjon med potet, ris eller pasta, skal tilsvare størrelsen på håndflaten din. Olje, smør eller dressing bør ikke utgjøre mer enn størrelsen på det ytterste tommelfingerleddet ditt. Grønnsaker kan du stort sett spise større mengder av.
  • Dersom du skal kose deg med snacks - porsjoner det ut og ha det i en skål. Spiser du rett fra posen, er sjansen større for at du spiser mer enn du har tenkt.
  • Spis frukt og grønnsaker mellom måltidene hvis du er sulten. Dette reduserer sjansen for å overspise ved måltidene.
  • Større forpakninger fører til at vi spiser mer. Kjøp mindre forpakninger.
  • Forsyn deg med mindre mat på tallerkenen enn du pleier.
  • Sett deg når du spiser, ikke stå, og ikke spis "i farta".
  • Ikke spis foran TV-en. Studier viser at vi spiser mer når vi spiser foran skjermen.
  • Når du er mett, slutter du å spise. Du må ikke spise alt som er på tallerkenen din. Ta metthetsfølelsen på alvor.

Ikke gi barn voksen-porsjoner

[imported]
Mange barn får alt for store porsjoner. Det kan gjøre barnet motløst.

Husk å tilpasse porsjonene etter alder. Mange barn får alt for store porsjoner. Dette kan føre til at barnet blir motløst, eller at barnet spiser for mye. En måte å tilpasse porsjonen til barnets alder, kan være ved å gi en spiseskje med mat fra hver matgruppe per år. Ved to års alder kan du for eksempel gi to spiseskjeer ris, to spiseskjeer brokkoli, og to spiseskjeer fisk. Oppfordre barnet til å be om mer mat, dersom det fortsatt er sultent.

Les også: Matkresne småbarn

Husk at mengden mat du trenger, avhenger av alder, livssituasjon og aktivitetsnivå. Et lite barn trenger mindre porsjoner enn voksne, og en aktiv tenåring i vekst trenger ofte å forsyne seg flere ganger enn voksne. Et godt - men noen ganger vanskelig - råd for alle, er å slutte å spise når du er mett.

Lurer du på hvor stort kaloribehov du har? Beregn kaloribehovet ditt med vår kalkulator - og finn ut hvor mye du bør redusere forbruket for å gå ned i vekt.

Kilder

Referanser

  1. National Heart Lung and Blood Institute - Portion Distortion hp2010.nhlbihin.net
  2. Centers for Disease Control and Prevention - How to Avoid Portion Size Pitfalls to Help Manage Your Weight www.cdc.gov
  3. NIH: Portion size matters www.nhlbi.nih.gov
  4. Don`t fall prey to portion distortion www.heart.org