Nyhetsartikkel

Større vektøkning med fruktose

Forskere har funnet at mus som spiser fruktose, blir både feitere og latere enn mus som får glukose - når begge gruppene får lik andel kcal, og når lik andel av energiinntaket i begge gruppene er hentet fra sukker.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I studien som ble publisert i Scientific Reports i april 20151, ble to grupper med mus gitt lik mengde kalorier. Halvparten fikk sukker i form av fruktose og den andre halvparten i form av glukose. Forfatterne fant at gruppen som fikk fruktose, la på seg mer enn den andre gruppen, og de ble mindre fysisk aktive.

Normalt kaloriinntak

Bruk av maissirup med høyt fruktoseinnhold i mange leskedrikker og bearbeidede bakevarer står for omtrent 10 prosent av kaloriinntaket for innbyggerne i USA. Der er det særlig unge menn som får i seg mye av dette sukkeret - mange med 15-23 prosent av kaloriinntaket sitt fra fruktose.

Fedmeepidemien er ikke bare knyttet til at mange inntar mer fruktose, men også at mange inntar flere kalorier enn før. Et viktig spørsmål som forskerne bak studien ønsket å finne svar på, var om en økning i fruktose bidrar til fedme ved fravær av høyt kaloriinntak.

Forskerne studerte to grupper med mus i to og en halv måned. En gruppe ble foret med en diett hvor 18 prosent av kaloriene kom fra fruktose (en etterligning av inntaket til unge med høyt inntak av fruktose i USA). Hos den andre gruppen kom 18 prosent av kaloriene fra glukose.

- Det som er viktig i denne sammenhengen er at dyrene i begge gruppene hadde et kaloriinntak som var normalt for mus. De spiste ikke mer enn de skulle, og begge grupper fikk nøyaktig like stor andel kalorier fra sukker, sier Catarina Rendeiro, hovedforfatter av studien i en uttalelse publisert på hjemmesidene til Beckman Institute2 (der Rendeiro jobber).

Økte kroppsvekt, levermasse og fettmasse

Resultatene viste at musene som fikk fruktose, fikk en signifikant økning av kroppsvekt, levermasse og fettmasse sammenlignet med musene som spiste glukose.

I tidligere studier har økt fruktoseinntak vært kombinert med økning i totalt matinntak. Det har derfor vært vanskelig å vite om dyrene legger på seg på grunn av fruktosen, eller fordi de spiste mer.

Forskerne fant også at musene som fikk fruktose, ble mindre aktive enn de andre musene. De vet ikke hvorfor dette skjer, men de regnet ut at det reduserte aktivitetsnivået kan være årsaken til mesteparten av vektøkningen. Andre mulige årsaker var biokjemiske årsaker. Til forskjell fra glukose inngår fruktose i større grad i metabolske prosesser som gir en økning i fettdannelse, særlig i fettvev og lever.

Forfatterne fant ingen endringer i kognitiv funksjon, men skriver at de ikke kan utelukke at et mer langvarig inntak av fruktose i slike doser kan påvirke hjernefunksjon og kognitive evner.

Behov for flere studier

Studien antyder at det å spise fruktose i slike mengder som unge menn i USA gjør, kan spille en rolle i forhold til vektøkning, disponere for fettavsetninger, og kan bidra til fysisk inaktivitet. Det er derfor viktig å gjøre gjennomtenkte valg med tanke på hva slags mat vi spiser.

Studien var liten med 12 mus i hver gruppe. Forfatterne fant at vekten til fruktosegruppen økte uke for uke. Ved slutten av eksperimentet veide de 11 prosent mer enn musene som inntok sukker i form av glukose. Levermassen var 20 prosent tyngre hos musene som fikk fruktose, og fettputene i den samme gruppen var 69 prosent tyngre enn fettputene hos den andre gruppen.

Forfatterne skriver at det er behov for ytterligere studier på området, blant annet for å avdekke om lavere doser av fruktose (enn 18 prosent av det totale energiinntaket), vil gi samme effekt.

Kilder

Referanser

  1. Rendeiro C, Masnik AM, Mun JG, Du K, Clark D, Dilger RN, Dilger AC, Rhodes JS. Fructose decreases physical activity and increases body fat without affecting hippocampal neurogenesis and learning relative to an isocaloric glucose diet. Scientific Reports 2015. www.nature.com
  2. Research Shows Fructose Increases Body Fat and Decreases Physical Activity beckman.illinois.edu