Nyhetsartikkel

Større porsjoner gjør oss tykkere

For tyve år siden var ikke bare porsjonene mindre, men også serviset, handlevognene, potetgullposene - og kroppene. Forskning viser at større porsjoner får oss til å spise mer.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tenk bare på hva som var vanlig størrelse på muffins for 20 år siden, og hva som er vanlig størrelse i dag. Eller størrelsen på kjeks, hamburgere, pizzastykker, sandwich, godteriposer, potetgullposer, brusflasker - og svært mange andre populære snacks-, drikker-, og matretter.

Litt ekstra her og litt ekstra der ...

National Institutes of Health har laget en artikkel som handler om porsjonsutviklingen de siste 20 årene. Riktignok er porsjonene i USA fortsatt større enn de norske porsjonene på mange områder, men vi kommer etter. En muffins i det som var vanlig størrelse for 20 år siden, inneholdt ca. 210 kcal. Store amerikanske muffins som er populære i dag, inneholder hele 500 kcal, ifølge artikkelen. For tyve år siden var vanlig størrelse og kaloriinnhold på en kopp kaffe med helmelk og sukker, ca. 50 kcal. En stor kaffe mokka, med steamet helmelk og sjokoladesaus/mokkasirup, inneholder ca. 250-350 kcal.

Du trenger ikke spise opp alt

Forskning viser at større porsjoner får oss til å spise mer. Dersom du sliter med vekten, og lett blir lurt av større tallerkener, porsjonspakker og andre fristelser, kan disse rådene være nyttige:

 • Sørg for å ha et servise med fat som ikke er store. Mange har en tendens til å fylle opp fatene, og har du store fat, kan det føre til at du spiser mye mer enn dersom du har mindre fat.
 • Server middagen på fatene, fremfor å la hele middagsgryten stå på bordet. La resten av maten stå på kjøkkenbenken. Dersom du må reise deg for å forsyne deg på nytt, er sjansen mindre for at du spiser for mye.
 • Dersom du skal kose deg med snacks - porsjoner det ut og ha det i en skål. Spiser du rett fra posen, er sjansen større for at du spiser mer enn du har tenkt.
 • Spis frukt og grønnsaker mellom måltidene hvis du er sulten. Dette reduserer sjansen for å overspise ved måltidene.
 • Større forpakninger fører til at vi spiser mer. Kjøp mindre forpakninger.
 • Forsyn deg med mindre mat på tallerkenen enn du pleier.
 • Sett deg når du spiser, ikke stå, og ikke spis "i farta".
 • Ikke spis foran TV-en. Studier viser at vi spiser mer når vi spiser foran skjermen.
 • Når du er mett, slutter du å spise. Du må ikke spise alt som er på tallerkenen din. Ta metthetsfølelsen på alvor.

Ikke gi barn voksen-porsjoner

[imported]
[imported]

Husk å tilpasse porsjonene etter alder. Mange barn får alt for store porsjoner. Dette kan føre til at barnet blir motløst, eller at barnet spiser for mye. En måte å tilpasse porsjonen til barnets alder, kan være ved å gi en spiseskje med mat fra hver matgruppe per år. Ved to års alder f.eks; to spiseskjeer ris, to spiseskjeer brokkoli, og to spiseskjeer fisk. Oppfordre barnet til å be om mer mat, dersom det fortsatt er sultent.

Les også: Matkresne småbarn

Husk at mengden mat du trenger, avhenger av alder, livssituasjon og aktivitetsnivå. Et lite barn trenger mindre porsjoner enn voksne, og en aktiv tenåring i vekst trenger ofte å forsyne seg flere ganger enn voksne. Et godt - men noen ganger vanskelig - råd for alle, er å slutte å spise når du er mett.

Lurer du på hvor stor kaloribehov du har? Beregn kaloribehovet ditt med vår kalkulator - og finn ut hvor mye du bør redusere forbruket for å gå ned i vekt.

Kilder

Referanser

 1. National Heart Lung and Blood Institute - Portion Distortion hp2010.nhlbihin.net
 2. Centers for Disease Control and Prevention - How to Avoid Portion Size Pitfalls to Help Manage Your Weight